Planul naţional social pentru climă!


OUG nr. 119/2024 prevede instituirea de măsuri pentru elaborarea Planului naţional social pentru climă necesar României pentru accesarea de fonduri externe nerambursabile în cadrul Fondului social pentru climă, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Guvernul a aprobat mai multe măsuri menite să asigure elaborarea Planului național social pentru climă (PNSC), necesar României pentru accesarea de fonduri externe nerambursabile în cadrul Fondului social pentru climă (FSC).

FSC a fost creat de Uniunea Europeană pentru a asigura o tranziție climatică echitabilă și incluzivă, în concordanță cu măsurile suplimentare pentru reducerea emisiilor cu efect de seră în domeniul construcțiilor și al transportului, în cadrul eforturilor de a atinge neutralitatea emisiilor de carbon până în 2050.

PNSC reprezintă documentul strategic al României care instituie măsuri și investiții existente sau noi, la nivel național, menite să reducă dependența de combustibilii fosili și să atenueze efectele negative asupra veniturilor pe termen scurt.

Potrivit noutăților planul trebuie să ofere gospodăriilor vulnerabile, microîntreprinderilor vulnerabile și utilizatorilor de transport vulnerabili resursele necesare pentru a finanța și a realiza investiții în eficiența energetică și, totodată, să atenueze impactul creșterii costului combustibililor fosili asupra persoanelor celor mai vulnerabile și să prevină sărăcia energetică și sărăcia din perspectiva transporturilor în perioada de tranziție, până la realizarea unor astfel de investiții.

Actul normativ suplimentează atribuțiile Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, prin preluarea atribuțiilor privind elaborarea, negocierea, aprobarea, implementarea, monitorizarea și controlul fondurilor acordate în cadrul FSC. Astfel, structura cu rol de coordonator național al PNRR din cadrul MIPE va prelua și atribuțiile de coordonator național al PNSC.