OUG nr. 100/2024 prevede modificarea şi completarea Legii cetăţeniei române nr. 21/1991, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative.
Potrivit noutăților legislative, actul normativ instituie măsuri care să garanteze certitudinea stabilirii identității pentru persoanele care solicită cetățenia română, prin prelevarea datelor biometrice la momentul înregistrării cererilor (fotografie în format biometric și amprente digitale) și, ulterior, prin compararea amprentelor prelevate cu elementele comparabile direct verificabile, atât la momentul depunerii jurământului de credință față de România (moment care marchează dobândirea cetățeniei române), cât și ulterior dobândirii cetățeniei, la momentul depunerii cererilor de eliberare a actului de identitate sau a documentului de călătorie românesc.
Măsurile de introducere a biometriei privesc și înlocuirea actualului certificat de cetățenie în format pe hârtie cu un card electronic doveditor al cetățeniei române, eliberat persoanelor cărora le-a fost acordată sau au redobândit cetățenia română.
Cardul de cetățenie română va include și un suport de stocare de înaltă securitate în care sunt stocate atât datele personale, cât și datele biometrice ale titularului.
De asemenea, actul normativ instituie temeiul juridic pentru achiziționarea de către Autoritatea Națională pentru Cetățenie a echipamentelor necesare pentru implementarea procesului având drept scop stabilirea unei identități confirmate biometric a persoanei înainte de a i se acorda cetățenia (aparatura de preluare a datelor biometrice, echipamente IT). Până la operaționalizarea de către Autoritatea Națională pentru Cetățenie a propriilor soluții informatice pentru introducerea, stocarea și gestionarea datelor biometrice colectate în procesul de acordare, la cerere, a cetățeniei române va fi utilizată o platformă informatică dezvoltată și administrată din punct de vedere tehnic de către Ministerul Afacerilor Interne.
Întărirea criteriilor pentru obținerea rezidenței permanente și a cetățeniei, prin dezvoltarea de proceduri verificabile și sigure, documente legale și identitate confirmată biometric înainte de a primi cetățenia se află între obiectivele cuprinse în Planul de acțiuni. Guvernul face aceste demersuri pentru ca începând de anul viitor și cetățenii români să aibă acces, prin Programul Visa Waiver, la un regim de călătorie similar celui de care se bucură cei mai mulți dintre cetățenii statelor Uniunii Europene.
Liberalizarea regimului de vize cu SUA este unul dintre obiectivele politice majore ale României în relația bilaterală, ceea ce a și motivat decizia Guvernului de a susține obținerea sau reînnoirea vizei SUA de cât mai mulți români.
În acest sens, a fost introdusă decontarea costurilor pentru angajații din sistemul bugetar și cei din sistemul de siguranță publică, astfel încât să se ajungă la o reducere a ratei de refuz a vizelor pentru cetățenii români sub procentul de 3%, în cursul anului fiscal 2024 -condiție distinctă pentru liberalizarea regimului de vize cu SUA.