Numărul de exemplare din specia urs brun care pot fi recoltate anual a fost majorat!


Legea nr. 242/2024 prevede completarea art. 1 din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normativ.

Prin nivel de prevenție se înțelege numărul de exemplare din specia urs brun care pot fi recoltate anual, prin vânători, sub coordonarea personalului tehnic de specialitate angajat al gestionarului, în scopul prevenirii atacurilor asupra populaţiei umane şi a pagubelor materiale cauzate de atacurile de urs.

În vederea prevenirii atacurilor asupra populaţiei umane şi a pagubelor materiale cauzate de atacurile de urs, pentru anul 2024 se aprobă un număr de 426 de exemplare de urs brun, care reprezintă nivel de prevenţie la nivel naţional, şi un număr de 55 de exemplare de urs brun, care reprezintă nivel de intervenţie la nivel naţional.

Exemplarele din specia urs brun care reprezintă nivel de prevenţie la nivel naţional pot fi recoltate până la data de 31 decembrie 2024 de către vânători, sub coordonarea personalului tehnic de specialitate angajat al gestionarului, prin metodele de vânătoare admis.

Potrivit noutăților, recoltarea exemplarelor de urs se realizează după obţinerea autorizaţiei de mediu pentru recoltare/capturare, eliberată de către autoritatea publică teritorială pentru protecţia mediului competentă