Codul de procedură penală a fost modificat și completat de Legea nr. 122/2024, publicată în Monitorul Oficial nr. 414/2024.
Se prevede că orice neexercitare a dreptului de a fi asistat de un avocat ales pe parcursul procesului penal trebuie să fie voluntară şi neechivocă şi nu împiedică exercitarea ulterioară, oricând pe parcursul procesului penal, a acestui drept.
În cazul neexercitării dreptului de a fi asistat de un avocat ales, suspectul sau inculpatul este informat de către organele judiciare, într-un limbaj simplu şi accesibil acestuia, cu privire la conţinutul dreptului şi la posibilele consecinţe ale neexercitării acestuia.
Suspectul sau inculpatul poate să nu îşi exercite dreptul de a fi asistat de un avocat ales. Neexercitarea acestui drept de către suspect sau inculpat trebuie să fie voluntară şi neechivocă, poate fi adusă la cunoştinţa organului judiciar oral sau în scris şi nu împiedică exercitarea ulterioară, oricând pe parcursul procesului penal, a dreptului de a fi asistat de un avocat ales.
Decizia suspectului sau a inculpatului privind neexercitarea dreptului de a fi asistat de un avocat, caracterul voluntar şi neechivoc al acesteia, precum şi informarea se consemnează în scris de către organul judiciar.
Se prevede că în mod excepţional, încunoştinţarea poate fi întârziată cel mult 4 ore doar în situaţia în care, având în vedere circumstanţele specifice ale cauzei, există o necesitate urgentă de a preveni:
a) producerea unor consecinţe negative grave pentru viaţa, libertatea sau integritatea fizică a unei persoane;
b) periclitarea considerabilă a procedurilor penale.