În Monitorul Oficial nr. 1196/2023 a fost publicată Hotărârea nr. 1336/2023 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Principalele măsuri în domeniul impozitului pe venit:
– Calitatea de contribuabil revine dobânditorului dezmembrămintelor, în
situația în care acesta este contribuabil potrivit prevederilor titlului IV „Impozitul pe venit” din Codul fiscal, în cazul constituirii sau transmiterii dezmembrămintelor dreptului de proprietate cu titlu gratuit, în mod similar transferului dreptului de proprietate prin donație.
– Clarificarea termenului în raport cu care se stabilește data dobândirii, în
vederea determinării perioadei de deținere a proprietăților imobiliare, precum și precizări referitoare la calculul termenului care se efectuează în condițiile dreptului comun.
– Clarificarea sintagmei „data dobândirii”, distingându-se mai multe situații.
– Completarea Normelor metodologice cu precizări referitoare la faptul că nu se
datorează impozit la notarea posesiei de fapt în cartea funciară în cadrul procesului înregistrării sistematice sau sporadice, după caz, al intabulării ulterioare a dreptului de proprietate ca efect al notării posesiei de fapt, în condițiile art.13 și 41 din Legea cadastrului şi a publicității imobiliare nr.7/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
– Completarea prevederilor privind valoarea declarată de părți în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale.
Astfel, se clarifică faptul că impozitul pe venit se calculează, în funcție de perioada de deținere a proprietății imobiliare și de valoarea declarată de părți, sau după caz, de valoarea stabilită prin studiul de piață, în situația în care valoarea declarată este inferioară valorii minime stabilite prin studiul de piață realizat de către camerele notarilor publici cu experți evaluatori autorizaţi în condiţiile legii.
– Completarea cu prevederi referitoare determinarea impozitului pe venit la
valoarea declarată de părţi, dar nu mai puţin de 20% din valoarea minimă stabilită prin studiul de piaţă realizat de către camerele notarilor publici cu experţi evaluatori autorizaţi în condiţiile legii, respectiv nu mai puţin de 80% din valoarea minimă stabilită prin studiul de piaţă realizat de către camerele notarilor publici cu experţi evaluatori autorizaţi în condiţiile legii, în cazul constituirii sau transmiterii dezmembrămintelor dreptului de proprietate, respectiv transmiterii nudei proprietăţi.