Legea privind protecţia arborilor remarcabili a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 320/2023.
Prin arbori remarcabili sunt arborii din afara fondului forestier naţional, inclusiv din intravilanul localităţilor, care îndeplinesc cel puţin una dintre următoarele caracteristici:
a) au o circumferinţă minimă a trunchiului măsurată la 130 cm de sol în amonte conform anexei care face parte integrantă din prezenta lege;
b) au vârsta de minimum 160 de ani, stabilită în baza datelor înscrise în amenajamentele silvice sau a altor documente, precum şi a determinărilor şi măsurătorilor specifice, efectuate la data înregistrării arborelui;
c) prezintă o valoare cultural – istorică pentru zonă şi comunitate, fiind legaţi de un eveniment istoric sau de o personalitate, de o întâmplare istorică ori de o legendă.
Administratorii silvici și unităţile administrativ – teritoriale au obligaţia inventarierii arborilor remarcabili din afara fondului forestier.
De asemenea, persoanele fizice pot cere administratorilor silvici să inventarieze unul sau mai mulţi arbori remarcabili neidentificaţi până la acel moment de către administratorii silvici. Cererea trebuie să conţină coordonatele geografice ale arborelui sau arborilor remarcabili.
Potrivit Legii nr. 97/2023 tăierea şi valorificarea arborilor remarcabili, indiferent de proprietate, sunt permise numai în următoarele cazuri:
a) arborele remarcabil este complet uscat, cu excepţia cazurilor în care extragerea lemnului mort este interzisă;
b) arborele remarcabil este dezrădăcinat din cauze naturale, cu excepţia cazurilor în care extragerea arborilor doborâţi este interzisă;
c) arborele remarcabil pune în pericol siguranţa oamenilor şi a bunurilor şi nu există altă modalitate de a reduce acest risc, în urma unei evaluări făcute de către autoritatea responsabilă.
Marcarea pentru tăiere şi tăierea arborilor remarcabili se fac numai după evaluarea prealabilă şi cu avizul favorabil al gărzii forestiere competente teritoriale.