OUG nr. 16/2023 prevede finanţarea activităţilor cuprinse în Acordul de împrumut (Proiectul privind reforma sectorului sanitar – îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar) dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat la Bucureşti la 17 iunie 2014, şi în Acordul de împrumut (Finanţare adiţională pentru Proiectul privind reforma sectorului sanitar – îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar) dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare
Actul normativ prevede alocarea, de la bugetul de stat, a sumei de 343 milioane lei, necesară pentru continuarea lucrărilor de construcție și operaționalizare a 3 centre care vor asigura tratamentul pacienților cu arsuri grave din România.
Astfel, se asigură continuitatea finanțării celor 3 centre de mari arși și după data de 1 ianuarie 2025, atunci când acordurile de împrumut cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare se vor încheia.
Este vorba despre centrele pentru tratarea și recuperarea pacienților cu arsuri grave, secții de Anestezie Terapie Intensivă (ATI), blocuri operatorii (BO) și Unități de Primiri Urgențe (UPU) sau conexiune cu Unitățile de Primiri Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara, a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” Bucureşti şi a Spitalului Clinic Județean de Urgenţă Tg. Mureș.
Potrivit noutăților, aceste fonduri vor asigura executarea construcțiilor și instalațiilor interioare aferente construcțiilor, dar și la achiziționarea de echipamente medicale și furnituri necesare punerii în funcțiune a acestor clădiri.
Fondurile necesare finanțării lucrărilor au fost asigurate, până în prezent, printr-un acord de împrumut de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), prin Proiectul privind Reforma Sectorului Sanitar – Îmbunătățirea Calității și Eficienței Sistemului Sanitar.