În Monitorul Oficial nr. 958/2022 a fost publicată OUG nr. 133/2022 privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor, precum şi a Legii serviciului de salubrizare a localităţilor nr. 101/2006.
Actul normativ vizează instituirea urgentă a cadrului legal pentru asigurarea sustenabilităţii serviciului de salubrizare, asigurarea dreptului la servicii de salubrizare şi operaţionalizarea instrumentelor economice la contribuţia pentru economia circulară, responsabilitatea extinsă a producătorului şi instituirea principiului ”plăteşte pentru cât arunci”.
Managementul integrat al deşeurilor reprezintă unul dintre domeniile-ţintă care contribuie la promovarea intereselor şi obiectivelor politicii de mediu privind conservarea, protecţia şi îmbunătăţirea calităţii mediului, precum şi a sănătăţii umane.
Astfel, ordonanţa de urgenţă are în vedere necesitatea accelerării procesului de extindere şi modernizare a sistemelor de gestionare a deşeurilor în România, cu accent pe colectarea separată, măsuri de prevenţie, reducere, reutilizare şi valorificare, în vederea conformării cu directivele aplicabile şi a tranziţiei la economia circulară.
Actul normativ are în vedere şi modificarea şi completarea Legii serviciului de salubrizare a localităţilor prin:
• redefinirea şi stabilirea componenţei activităţilor serviciului de salubrizare în raport cu prestaţiile desfăşurate de operatori pe fluxurile de deşeuri municipale;
• stabilirea obligaţiilor care le revin autorităţilor administraţiei publice locale în ceea ce priveşte implementarea sistemelor de colectare separată a fracţiunilor de deşeuri municipale;
• stabilirea politicii tarifare în domeniul gestionării deşeurilor şi creşterea rolului Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) în implementarea acestei politici;
• introducerea unor soluţii legislative pentru atragerea răspunderii operatorilor colectori pentru atingerea indicatorilor de performanţă.
De asemenea, implementarea acestor reforme condiţionează realizarea investiţiilor în sistemele de management integrat al deşeurilor; în caz contrar, se poate ajunge la agravarea crizei economice, la o posibilă declanşare a unei proceduri de infrigement şi, în final, la blocarea sau pierderea fondurilor europene alocate României prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.