Ce documente trebuie depuse de persoanele cu dizabilităţi pentru obţinerea voucherelor utilizate pentru achiziţionarea de tehnologii?


Metodologia de acordare şi distribuire a voucherelor utilizate exclusiv pentru achiziţionarea de tehnologii şi dispozitive asistive şi tehnologii de acces, altele decât cele finanţate prin Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate a fost modificată de Ordinul nr. 924/2022.

În vederea obţinerii voucherului, persoana cu dizabilităţi depune la registratura DGASPC un dosar care cuprinde:
a) cererea pentru acordarea voucherului, însoţită de copia documentului de identitate în termen de valabilitate;
b) copia certificatului de încadrare în grad de handicap şi a anexei acestuia sau, după caz, a deciziei de încadrare în grad de handicap, în termen de valabilitate;
c) recomandarea medicului specialist privind tipul de tehnologii şi dispozitive asistive şi tehnologii de acces, semnată şi parafată.

Voucherul se eliberează la cererea persoanei cu dizabilităţi care beneficiază de măsuri active de ocupare, fiind înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană sau a municipiului Bucureşti (AJOFM/AMOFM), prin direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţeană, respectiv locală a sectorului municipiului Bucureşti în evidenţa căreia se află persoana (DGASPC), pentru achiziţionarea produselor asistive, recomandate de medicul specialist.

Conform legislaţiei, după înregistrarea cererilor de acordare a voucherelor, personalul desemnat din cadrul DGASPC, cu atribuţii în acest sens, analizează nevoia de sprijin astfel cum se evidenţiază în cererea persoanei cu dizabilităţi privind acordarea vocherului şi verifică conformitatea documentelor.

Comunicarea către persoana cu dizabilităţi privind înregistrarea cererii în Registrul privind acordarea voucherelor se realizează în termen de 7 zile lucrătoare de la înregistrarea acesteia la Registratura DGASPC.