Începând cu semestrul al II – lea al anului şcolar 2020 – 2021, Ministerul Educaţiei organizează şi asigură desfăşurarea Programului naţional pilot de tip “Şcoala după şcoală”, pentru elevii până la clasa a VIII – a inclusiv.
Recent, au fost aprobate şi Normele metodologice de aplicare a Programului naţional pilot de tip “Şcoala după şcoală”, pentru elevii până la clasa a VIII – a inclusiv prin Ordinul nr. 3300/2021 publicat în Monitorul Oficial nr. 186/2021.
Elevii trebuie să îndeplinească cel puţin unul dintre următoarele criterii de eligibilitate:
a) elevul nu a avut acces sau a avut acces deficitar la activităţile educaţionale desfăşurate prin intermediul tehnologiei şi al internetului, întrucât nu dispune de echipamente informatice proprii sau nu beneficiază de conexiune/conexiune fiabilă la internet;
b) elevul se află în situaţie de corigenţă la sfârşitul semestrului I al anului şcolar 2020 – 2021 sau are situaţia şcolară neîncheiată la cel puţin o disciplină;
c) elevul are nevoie de ore remediale, necesitate dovedită de rezultatele şcolare obţinute în semestrul anterior sau la evaluarea iniţială de la începutul semestrului în derulare.
Înscrierea elevului pentru a participa la activităţile de educaţie remedială organizate în cadrul Programului naţional pilot de tip “Şcoala după şcoală” se realizează în urma informării acestuia şi se face pe baza solicitării scrise a părintelui, a reprezentantului legal sau, după caz, a persoanei care a fost desemnată de părinte pentru întreţinerea unui copil, în perioada absenţei părinţilor, conform art. 104 din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.
Pentru acoperirea costurilor organizării şi participării elevilor la activităţile de educaţie remedială în cadrul Programului naţional pilot de tip “Şcoala după şcoală”, se acordă unităţilor de învăţământ care organizează Programul un sprijin financiar de 0,4 ISR/lună, exprimat în lei, per copil înscris în program, respectiv 200 lei/lună.