Având în vedere că de la momentul instituirii stării de urgenţă pe teritoriul României prin Decretul nr. 195/2020, atât numărul de îmbolnăviri înregistrate, cât şi numărul de decese provocate de coronavirusul SARS – CoV – 2 au înregistrat curbe ascendente Preşedintele a prelungit starea de urgenţă.
În Monitorul Oficial nr. 311/2020 a fost publicat Decretul nr. 240/2020 privind prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul României.
Măsurile impuse
Începând cu data de 15 aprilie 2020, se prelungeşte cu 30 de zile starea de urgenţă pe întreg teritoriul României.
Pentru prevenirea răspândirii COVID – 19 şi realizarea managementului consecinţelor, raportat la evoluţia situaţiei epidemiologice, pe durata stării de urgenţă este restrâns exerciţiul următoarelor drepturi şi libertăţi: libera circulaţie; dreptul la viaţă intimă, familială şi privată; inviolabilitatea domiciliului; dreptul la învăţătură; libertatea întrunirilor; dreptul la grevă; dreptul de proprietate privată; libertatea economică.
Pe durata stării de urgenţă se interzic organizarea şi desfăşurarea mitingurilor, demonstraţiilor, procesiunilor sau oricăror altor întruniri, în spaţii deschise şi a oricăror altor întruniri de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spaţii închise.
Se menţine dispoziţia privind desfăşurarea slujbelor religioase fără public.
Pe durata stării de urgenţă, documentele primare care stau la baza înregistrării actelor de naştere şi de deces se transmit de emitenţi la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor/oficiul de stare civilă competent, prin fax sau prin intermediul mijloacelor electronice administrate de autorităţi ale statului român.
Termenul de declarare a decesului este de 3 zile calendaristice de la încetarea din viaţă a persoanei, iar în situaţia decesului intervenit din cauze violente, termenul de 3 zile pentru declararea decesului se calculează de la data eliberării certificatului medical constatator al decesului.
Se menţine valabilitatea documentelor eliberate de autorităţile publice care expiră pe durata stării de urgenţă.
Decontarea concediilor medicale acordate persoanelor aflate în carantină pentru COVID – 19 şi pacienţilor diagnosticaţi cu infecţia COVID – 19 va fi realizată cu prioritate prin asigurarea de sume suplimentare în bugetul FNUASS la nivelul necesar.
Ca o noutate, pe durata stării de urgenţă, în funcţie de specificul activităţii şi de nevoi, pentru personalul din sectorul public, angajatorul poate dispune unilateral întreruperea concediilor de odihnă, de odihnă suplimentare, fără plată, de studii şi pentru formare profesională ale personalului angajat şi reluarea activităţii. Însă se poate dispune unilateral sau aproba efectuarea totală/parţială a concediului de odihnă sau de odihnă suplimentar al personalului angajat.
Pe durata stării de urgenţă, termenele legale stabilite pentru soluţionarea solicitărilor formulate în exercitarea liberului acces la informaţii de interes public, precum şi a petiţiilor se dublează.