Pentru a i se permite să administreze şi să exploateze o infrastructură feroviară, administratorul de infrastructură feroviară trebuie să obţină o autorizaţie de siguranţă eliberată de Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română – ASFR din cadrul Autorităţii Feroviare Române – AFER.
În Monitorul Oficial nr.80/2020 a fost publicat Ordinul nr. 232/2020 pentru eliberarea autorizaţiei de siguranţă administratorului/gestionarilor de infrastructură feroviară din România.
Ordinul stabileşte modul de evaluare a cererilor depuse de gestionarii de infrastructură feroviară din România la ASFR în vederea eliberării autorizaţiilor de siguranţă, reînnoirii sau actualizării acestora.
Autorizaţia de siguranţă eliberată administratorului/gestionarului de infrastructură feroviară de către ASFR confirmă acceptarea sistemului de management al siguranţei al administratorului de infrastructură feroviară şi permite acestuia să administreze şi să exploateze o infrastructură feroviară.
Evaluarea capacităţii unui administrator de infrastructură feroviară de a îndeplini cerinţele de eliberare a autorizaţiei de siguranţă, reînnoire sau actualizare a acesteia este realizată de către ASFR la nivelul sistemului de management al siguranţei şi se face în baza unei documentaţii depuse de către solicitant în acest sens.
Potrivit ştirilor juridice, pentru eliberarea autorizaţiei de siguranţă, administratorul de infrastructură feroviară trebuie să depună la ASFR o cerere de eliberare pentru o autorizaţie nouă în care furnizează toate informaţiile prevăzute în cererea de eliberare a autorizaţiei de siguranţă din ghidul de îndrumare, însoţită de un dosar complet, cu documente justificative ale îndeplinirii cerinţelor de acordare a autorizaţiei.
După finalizarea etapei iniţiale de examinare, ASFR efectuează evaluarea detaliată a dosarului de cerere, utilizând cerinţele sistemului de management al siguranţei şi normele naţionale relevante.
După constatarea îndeplinirii tuturor cerinţelor pentru eliberarea autorizaţiei de siguranţă, ASFR eliberează autorizaţia administratorului de infrastructură feroviară, alocându-i un număr unic de identificare. Autorizaţia de siguranţă este valabilă pentru o perioadă de 5 ani, cu respectarea cerinţelor care au stat la baza eliberării şi în condiţiile vizării sale periodice la un an.