Pregătirea în rezidenţiat reprezintă un proces continuu de pregătire teoretică şi practică astfel se impune asigurarea unui cadru coerent instituţional, unitar şi necesar pentru asigurarea formării acestei categorii profesionale în toate activităţile medicale necesare unui sistem sanitar adecvat.
În Monitorul Oficial nr. 997/2019 a fost publicată O.U.G. nr. 74/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, precum şi pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.
Prin ordonanţă se impune eliminarea inechităţilor, existente în prezent, având în vedere că un număr semnificativ de cadre medicale încadrate în unităţile medico – militare nu sunt recunoscute ca şi coordonatori de rezidenţiat, deşi sunt cadre universitare în cadrul instituţiilor de învăţământ superior particulare acreditate.
O noutate legislativă o reprezintă faptul că pregătirea în rezidenţiat se poate desfăşura şi în cadrul unităţilor sanitare private şi în instituţiile de învăţământ superior particulare acreditate, care au în structură programe de studii universitare de licenţă în domeniul medicină, medicină dentară, farmacie, în condiţiile îndeplinirii de către acestea a criteriilor şi condiţiilor de pregătire în rezidenţiat aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii.
Rezidenţii vor putea merge la pregătire în spitalele judeţene, în cele militare sau chiar în clinicile private. Reorganizarea modalităţii de pregătire a rezidenţilor aduce un beneficiu, pe de o parte, pentru medici, iar pe de altă parte, pentru pacienţi. Tinerii doctori vor putea merge la pregătire în centre private, acolo unde există aparatură performantă, dar şi în spitalele de stat care sunt foarte bine dotate.
Cheltuielile de personal aferente medicilor rezidenţi, medicilor dentişti rezidenţi şi farmaciştilor rezidenţi, medicilor rezidenţi încadraţi în direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, în alte unităţi cu personalitate juridică din subordinea Ministerului Sănătăţii, din unităţi sanitare de stat şi private şi din cadrul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă se suportă de la bugetul de stat, în limita duratei maxime prevăzute pentru specialitatea pentru care optează.
Plata lunară a bursei de rezidenţiat se realizează din bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Sănătăţii pentru unităţile sanitare de stat din subordinea sa, pentru unităţile sanitare private şi pentru unităţile sanitare de stat din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale, în baza normelor metodologice de aplicare aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii, respectiv prin bugetele aprobate ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie, în baza normelor metodologice de aplicare aprobate de ordonatorii principali de credite ai acestora, precum şi prin bugetul aprobat Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale pentru rezidenţii din cadrul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă.