Conform legislaţiei în vigoare, orice candidat care se înscrie la şcoala de şoferi, are obligaţia să prezinte avizul psihologic obţinut în urma examinării de specialitate la un cabinet certificat de Ministerul Transporturilor.
Recent, a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 222/2019, Ordinul nr. 513/2019 pentru aprobarea Normelor privind stabilirea condiţiilor de efectuare a evaluării psihologice a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere auto, adăugarea de noi categorii şi, în cazul obţinerii unui nou permis de conducere auto anulat, pentru autovehicule, tractoare agricole sau forestiere şi tramvaie, autorizarea şi aplicarea sancţiunilor administrative de suspendare sau retragere a certificatului de autorizare, în cazul constatării nerespectării criteriilor şi condiţiilor privind acordarea acestuia, precum şi tarifele pentru eliberarea autorizaţiei în vederea realizării evaluării psihologice specifice obţinerii permisului de conducere auto şi vizarea anuală a acesteia.
În contextul prezentelor norme, evaluarea psihologică specifică începerii pregătirii la şcoala de conducători auto pentru obţinerea permisului de conducere auto pentru autovehicule, tractoare agricole sau forestiere şi tramvaie defineşte demersul de cunoaştere prin mijloace de investigare adecvate, realizat de către un psiholog cu drept de liberă practică în specialitatea psihologia transporturilor cu scopul identificării factorilor psihologici specifici activităţii de conducere auto a autovehiculelor şi tramvaielor, relevanţi pentru obţinerea sau prelungirea permisului de conducere auto, inclusiv pentru intervenţiile psihologice.
Evaluarea psihologică se realizează de către psihologii care deţin în mod valabil dreptul de liberă practică, organizaţi prin una dintre formele de exercitare a profesiei prevăzute de Legea nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Psihologilor din România, cu modificările ulterioare, înregistrate la Colegiul Psihologilor din România, precum şi psihologii cu drept de liberă practică angajaţi în reţeaua sanitară proprie a Ministerului Transporturilor sau în cadrul laboratoarelor psihologice organizate ca societăţi comerciale în baza Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi agreate de Ministerul Transporturilor, pentru examinarea persoanelor care concură la siguranţa rutieră.
Potrivit ştirilor juridice, evaluarea psihologică se efectuează obligatoriu înaintea începerii pregătirii practice la şcoala de conducători auto în vederea obţinerii permisului de conducere auto sau pentru obţinerea de noi categorii, şi în cazul obţinerii unui nou permis de conducere auto în cazul celor care au fost anulate, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Evaluarea psihologică se finalizează cu următoarele documente: aviz psihologic apt sau aviz psihologic inapt. Avizul face parte din dosarul de şcolarizare al candidatului şi este obligatoriu înaintea începerii pregătirii practice de conducători auto în vederea obţinerii permisului de conducere auto sau obţinerea de noi categorii.
Menţionăm că avizele psihologice eliberate de psihologul examinator vor avea aplicate ştampila unităţii, semnătura, precum şi ştampila cu timbru sec, în partea dreaptă sus a avizului. Conţinutul şi forma ştampilei cu timbru sec vor fi identice cu cele ale ştampilei cu tuş.