Operatorii economici care încasează, integral sau parţial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum şi a prestărilor de servicii efectuate direct către populaţie sunt obligaţi să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
OUG nr. 44/2018 a prelungit termenul până la care pot fi folosite vechile case de marcat până la data de 31 orctombrie.
În contextul noutăţilor legislative, ANAF a răspuns la mai multe întrebări:
1.In cazul in care un contribuabil a achizitionat casa de marcat in luna iulie 2018, incepand cu ce data trebuie sa depuna declaratia cu datele exportate din casa de marcat?
Raspuns ANAF: Fisierele se transmit prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pana cel mai tarziu in data de 20 a lunii urmatoare perioadei de raportare in care aparatele de marcat electronice fiscale au fost utilizate pentru generarea oricareia dintre datele prevazute in OPANAF 627/2018. Prin perioada de raportare se intelege luna calendaristica.
2.Conform OUG28/1999 se excepteaza de la obligatia casei de marcat: k) comertul cu amanuntul prin comis-voiajori, precum si prin corespondenta, Va rog sa definiti notiunea de comert prin corespondenta. In cazul in care o firma cu activitate preponderenta de comert cu ridicata vinde si prin intermediul unei platforme de comert electronic si livreaza cu masinile proprii si incaseaza numerar de la clenti, unii fiind persoane fizice, cum este considerat? Are obligtia de a detine casa de marcat? Daca da, atunci are obligatia de a emite bonuri fiscale pentru toate incasarile numerar? Daca incasarea este pentru o factura emisa acum 1 luna, tot cu bon fiscal se face?
Raspuns ANAF: In situatia descrisa de dumneavoastra, in care livrarea se efectueaza cu masinile societatii si incasati numerar de la clienti, aveti obligatia de a detine aparat de marcat electronic fiscal si de a emite bon fiscal.
3.In cat timp se obtine NUI prin SPV?
Raspuns ANAF: Certificatul de atribuire NUI se emite prin SPV, dupa efectuarea verificarilor, cu respectarea termenului prevazut de cadrul legal in vigoare.
4.Potrivit modificarilor aduse OUG 28/1999, cum se realizeaza transmiterea datelor inregistrate prin casele de marcat cu jurnal electronic catre ANAF, respectiv care sunt termenele de transmitere?
Raspuns ANAF: Fisierele se transmit prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pana cel mai tarziu in data de 20 a lunii urmatoare perioadei de raportare in care aparatele de marcat electronice fiscale au fost utilizate pentru generarea oricareia dintre datele prevazute in OPANAF 627/2018. Prin perioada de raportare se intelege luna calendaristica.
5.Exista vreo posibilitate de a verifica daca bonurile fiscale emise de comercianti au fost eliberate prin case de marcat fiscalizate cu jurnal electronic? Respectiv, exista un registru public pentru a verifica numarul avizului de distributie a caselor de marcat fiscale, respectiv numarul de ordine din Registrul de evidenta a caselor de marcat fiscale instalate in judet sau in municipiul Bucuresti?
Raspuns ANAF: Pe site-ul nostru puteti accesa:
a) Evidenta aparatelor de marcat electronice fiscale, pe baza:
– Seriei aparatului de marcat electronic fiscal;
– Numarului autorizatiei de distributie;
– Data autorizatiei de distributie;
b) Lista operatorilor economici distribuitori de aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic, autorizati in sedinta Comisiei de autorizare a distribuitorilor pentru aparate de marcat electronice fiscale avizate tehnic din data de 24.05.2018.
Scurta lista cu cele mai importante intrebari venite din partea contribuabililor si raspunsurile primite din partea specialistilor ANAF vin să lămurească noutăţile momentului în materie de fiscalitate.