Retrospectiva lunii februarie 2018


Lipsa unui proces echitabil ne mai aduce o condamnare la CEDO! – elaborat de Avocat Stoia Irina
Ne-am obișnuit să fim sancționați de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru faptul că multe procese desfășurate în România nu respectă drepturile justițiabilului și, în final, acesta este supus unor nedreptăți…

Asigurătorul RCA nu își îndeplinește obligațiile. I se pot cere penalități? – elaborat de Avocat Stoia Irina
În materia răspunderii civile pentru prejudiciile produse prin accidente legislația a suferit o serie de modificări și completări determinate de situațiile din viața de zi cu zi.

După 14 februarie 2001 mai au chiriașii dreptul de a cumpăra locuințe în baza legii 112/1995? – elaborat de Avocat Stoia Irina
Unele dintre cele mai controversate legi care au rupt societatea în două au fost legea 112/1995 care dădea posibilitatea chiriașilor care locuiau în imobilele trecute în proprietatea statului de a le cumpăra…

Condițiile aplicabile contractelor de achiziție aferente investițiilor finanțate din fonduri publice. Noutăți legislative! – elaborat de Tomi Tohaneanu
„Contractul este legea părților”, se spune, pe bună dreptate. În același timp, s-a considerat că, în privința mai multor categorii de contracte, printre care și cele de achiziție…

Avem un nou model de Formular 112 privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale – elaborat de Diana Jitaru
În contextul modificărilor fiscale s-a impus modificarea modelului Formularului 112 “Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”…

Care sunt contravenţiile pentru care scăpăm doar cu un avertisment conform Legii prevenirii? – elaborat de Diana Jitaru
Mult aşteptata Legea a prevenirii nr. 270/2017 a fost adoptată încă de la finalul anului trecut însă până astăzi nu putea fi aplicată deoarece nu se cunoşteau care dintre contravenţii intră sub incidenţa sa…

Punctele de penalizare în cazul contravenţiilor privind circulaţia pe drumurile publice se aplică abstract? – elaborat de Diana Jitaru
Contravenţiile privind circulaţia pe drumurile publice sunt sancţionate contravenţional prin amendă şi puncte de penalizare…

Persoanele încadrate în unităţile de cultură pot ocupa funcţii fără a avea studiile necesare! – elaborat de Diana Jitaru
Persoanele încadrate în unităţile de cultură, care au rezultate valoroase în activitatea artistică, pot ocupa în condiţiile legii, în mod cu totul excepţional…

O dispoziţie din Codul muncii a fost declarată neconstituţională – elaborat de Diana Jitaru
Contractul individual de muncă încetează de drept dacă ne aflăm în situaţiile prevăzute de Legea nr. 53/2003, Codul muncii…

S-a reţinut un element de neconstituţionalitate al procedurii de cameră preliminară! – elaborat de Diana Jitaru
Judecătorul de cameră preliminară soluţionează cererile şi excepţiile formulate ori excepţiile ridicate din oficiu, în camera de consiliu, pe baza lucrărilor şi a materialului din dosarul de urmărire penală…

Ce sporuri sunt aplicabile pentru personalul din învățământ, în funcție de condițiile de muncă? – elaborat de Tomi Tohaneanu
Să aibă „spor la treabă” își dorește orice lucrător. Bun este sporul în sens de „randament în activitate”. E binevenit și sporul înțeles ca adaos la salariu…

S-au adus clarificări în cazul transferul contribuţiilor salariaţilor part-time şi a IT-ştilor – elaborat de Diana Jitaru
Guvernul a adoptat o serie de masuri pentru mentinerea venitului lunar net la nivelul lunii decembrie 2017 pentru angajatii din sectorul privat care beneficiaza de scutiri de impozit pe venitul realizat si pentru angajatii care lucreaza part-time…

Care sunt paşii pentru a obţine autorizaţia de liberă practică pentru profesia de fizioterapeut? – elaborat de Diana Jitaru
Fizioterapeutul ajută la reabilitarea oamenilor care au suferit accidente, intervenţii chirurgicale sau au probleme cu musculatura şi cu articulatiile. Recuperarea pacienţilor presupune doăa componente cheie – antrenamentul fizic si terapia fizică…

Legea privind statutul aleşilor locali, subiect de sesizare CCR! – elaborat de Diana Jitaru
Stabilirea condiţiilor de exercitare a mandatului de către aleşii locali, a drepturilor şi obligaţiilor ce le revin în baza mandatului încredinţat sunt reglementate de Legea nr. 393/2004…

Sesiunea specială a examenului de bacalaureat vă începe în luna mai – elaborat de Diana Jitaru
Elevii olimpici absolvení de liceu susţin bacalaureatul într-o sesiune specială. În Monitorul Oficial nr. 137/2018 a fost publicat Ordinul nr. 3110/2018

Contestaţia în anulare formulată în cazul hotărârilor date în apel, motiv de sesizare CCR – elaborat de Diana Jitaru
Hotărârile definitive pot fi atacate cu contestaţie în anulare atunci când contestatorul nu a fost legal citat şi nici nu a fost prezent la termenul când a avut loc judecata…

Termenul de soluţionare a cererii pentru emiterea ordinului de protecţie încalcă drepturile fundamentale? – elaborat de Diana Jitaru
În ultimul timp s-a vorbit foarte mult despre prevenirea şi commbaterea violenţei în familie, dorindu-se unele măsuri care să înăsprească sancţiunile…

Administratorul cu mandatul expirat deţine prerogativele reprezentării societăţii – elaborat de Diana Jitaru
Societatea pe acţiuni este administrată de unul sau mai mulţi administratori, numărul acestora fiind totdeauna impar. Când sunt mai mulţi administratori, ei constituie un consiliu de administraţie…

Dispoziţiile constituţionale nu presupun accesul la toate căile de atac – elaborat de Diana Jitaru
Contestaţia în anulare se poate formula împotriva hotărârilor penale definitive. Art. 426 C. procedură penală prevede expres şi limitativ cazurile în care se poate formula contestaţia în anulare…

Fondul de garantare nu are calitatea de parte responsabilă civilmente în cazul societatii de asigurare aflată în faliment – elaborat de Diana Jitaru
În procesul penal poate fi subiect şi partea responsabilă civilmente. Aceasta este persoana care, potrivit legii civile, are obligaţia legală sau convenţională de a repara în întregime sau în parte, singură sau în solidar, prejudiciul cauzat prin infracţiune şi care este chemată să răspundă în proces este parte în procesul penal…

Scutirea de la aplicarea taxei de timbru se aplică la orice litigiu ulterior? – elaborat de Diana Jitaru
Acţiunile şi cererile introduse la instanţele judecătoreşti, precum şi cererile adresate Ministerului Justiţiei şi Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sunt supuse taxelor judiciare de timbru prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă…

Înlocuirea plasamentului în regim de urgenţă cu tutela. Cine are competența de soluționare, în primă instanță? – elaborat de Tomi Tohaneanu
Atunci când se pune problema ocrotirii intereselor unor categorii vulnerabile, cum ar fi copiii lipsiți de ocrotirea părintească, este necesară intervenția neîntârziată…

Instituirea competenţei exclusive a unei anumite instanţe încalcă dispoziţiile constituţionale? – elaborat de Diana Jitaru
Procedura de restituiere a imobilelor preluate abuziv este una anevoioasă şi a atras în numeroase rânduri critici atât pe plan naţional cât şi internaţional…

O dispoziţie din Codul de prcedură penală a fost declarată neconstituţională – elaborat de Diana Jitaru
În ultimul timp s-a vorbit foarte mult despre administrarea probelor în procesul penal propunându-se în acelaşi timp şi unele modificări…

CCR. Probele pot fi obţinute prin orice alt mijloc de probă care nu este interzis de lege – elaborat de Diana Jitaru
Potrivit Codului de procedură penală constituie probă orice element de fapt care serveşte la constatarea existenţei sau inexistenţei unei infracţiuni…

Legislaţie utilă: