Modul de calcul al pensiei magistraților care au exercitat și funcția de avocați – elaborat de Avocat Stoia Irina
Mulți magistrați aleg după o carieră în care au împărțit dreptatea să treacă în avocatură. După ce ies din roba de magistrat și o îmbracă pe cea de avocat…
Au fost aprobate noile regulamente-cadru de organizare ale serviciilor publice de asistență socială – elaborat de Tomi Tohaneanu
Cicero (106-43 î.Hr.), faimosul filosof, om politic și jurist al Romei antice, se întreba, pe bună dreptate: „De ce să compătimești, în loc să ajuți, atunci când poți?”…
Infracțiunea de evaziune fiscală, motiv de sesizare a ÎCCJ – elaborat de Avocat Stoia Irina
De-a lungul vremii reglementarea infracțiunii de evaziune fiscală a suferit o serie de modificări și completări. Inițial a fost reglementată prin legea 87/1994 pentru combaterea evaziunii fiscale …
Care este calea de atac care se exercită în materia contenciosului administrativ: apelul sau recursul? – elaborat de Avocat Stoia Irina
După intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă au apărut păreri diferite cu privire la calea de atac care se exercită în materia contenciosului administrativ. Este notoriu faptul că legea contenciosului…
Soluționarea contestațiilor formulate de operatorii economici – elaborat de Avocat Stoia Irina
Codul fiscal prevede anumite cazuri în care operatorul economic care se consideră lezat în drepturile sale de o decizie a unei autorități emitente poate formula contestație…
Noţiunea de “unelte de pescuit comercial”, motiv de sesizare CCR! – elaborat de Diana Jitaru
Protecţia, conservarea, administrarea şi exploatarea resurselor acvatice vii, activitatea de acvacultura, procesarea şi comercializarea…
Vechimea în muncă pentru cei din sistemul de apărare națională – elaborat de Avocat Stoia Irina
Atunci când ieși la pensie îți dorești ca munca ta de o viață să fie răsplătită pe măsură și să ți se ia în considerare toate perioadele în care ai lucrat…
Cum operează scutirea de la plata taxei de timbru în calea de atac? – elaborat de Avocat Stoia Irina
Atunci când te decizi să îți cauți dreptatea în instanță trebuie să știi că ai obligația de a achita taxa judiciară de timbru în cuantumul stabilit de legiuitor…
CCR. Sancţiunea avertismentului aplicată în cazul contravenţiilor privind utilizarea aparatelor de marcat – elaborat de Diana Jitaru
Operatorii economici care încasează, integral sau parţial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul…
Declaraţia privind impozitul pe reprezentanţă. Mod de completare! – elaborat de Diana Jitaru
Declaraţia privind impozitul pe reprezentanţă se completează şi se depune de către reprezentanţa unor persoane juridice străine, autorizată să funcţioneze în România, potrivit legii…
În procesele penale trebuie instituit sechestrul dacă inculpatul nu are niciun bun în proprietate? – elaborat de Avocat Stoia Irina
Sunt situații în care în cadrul unui proces penal este obligatorie instituirea sechestrului asupra bunurilor inculpatului…
Stabilirea caracterului nelegal al arestării preventive în viziunea ÎCCJ – elaborat de Avocat Stoia Irina
Cel puțin la nivel teoretic este recunoscut faptul că statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate de erorile judiciare…
Instituţia prescripţiei extinctive în contextul apariţiei Codul civil – elaborat de Diana Jitaru
Prescropţia extinctivă a constituit un subiect fierbinte mult timp după apariţia Codului civil. Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil a pus capăt mai multor critici şi polimici…
O nouă Decizie ICCJ – aplicarea indicelui de corecție, la pensionarea pentru limită de vârstă – elaborat de Tomi Tohaneanu
După zeci de ani de muncă, pensionarea este percepută, frecvent, ca momentul de început al unei vieți mai liniștite, cu mai puține griji…
Ce protecție li se asigură cetățenilor români care lucrează în străinătate? – elaborat de Avocat Stoia Irina
Pentru a-și asigura un trai mai bun, mulți români au luat în ultimii ani drumul străinătății preferând să își ofere forța de muncă unor străini decât să rămână în țară…
Competența de executare a titlurilor executorii referitoare la hotărâri judecătorești privind creanțe bugetare – elaborat de Avocat Stoia Irina
Regula este că obligația stabilită prin hotărârea unei instațe sau prin alt titlu executoriu se aduce la îndeplinire de bunăvoie…
Răspunderea civilă a funcţionarilor publici, în atenţia CCR! – elaborat de Diana Jitaru
Funcţionarul public răspunde disciplinar pentru faptele desfăşurate în timp exercitării activităţiii…
Expresia “norme legale de acces” este lipsită de claritate? – elaborat de Diana Jitaru
Pentru asigurarea climatului de ordine şi linişte publică necesar desfăşurării normale a activităţii economice şi social – culturale şi promovarea unor relaţii civilizate în viaţa cotidiană…
Cum se va desfăşura Programul “Prima Casă” în anul 2018? – elaborat de Diana Jitaru
Programul Prima casă a fost implementat la nivelul anului 2009, într-un context în care fluxurile specifice tranzacţiilor…
Prevederile legale legate de salariații plătiți din fonduri publice, motiv de sesizare al ÎCCJ – elaborat de Avocat Stoia Irina
Dispozițiile legale privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice prevedea în 2009…
Introducerea și redarea în circuitul agricol a terenurilor din extravilan. O nouă procedură! – elaborat de Tomi Tohaneanu
Că nu se poate construi oricum și oriunde, este un lucru cunoscut de tot românul. Important de știut este că se poate construi, în anumite condiții…
Ce modificări au fost aduse Legii privind cooperarea judiciară în materie penală? – elaborat de Diana Jitaru
Cooperarea judiciară în materie penală se impune ca o necesitate. Recent, Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală a suferit unele modificări…
Stimularea ocupării forței de muncă și sistemul asigurărilor pentru șomaj începând cu 1 ianuarie 2018 – elaborat de Avocat Stoia Irina
Începând cu 1 ianuarie 2018 legiuitorul a eliminat contribuțiile de asigurări pentru șomaj și contribuția la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale care erau datorate de angajatori…
CCR: Se limitează dreptul de a formula cereri şi excepţii privind legalitatea administrării probelor? – elaborat de Diana Jitaru
Potrivit Codului de procedură penală încălcarea oricăror dispoziţii legale determină nulitatea actului atunci când prin nerespectarea cerinţei legale s-a adus o vătămare…
Imposibilitatea invocării unei căi de atac, motiv de sesizare CCR – elaborat de Diana Jitaru
Legislaţia românească conţine şi prevederi care reglementează procedura aprobării tacite…
Retrospectiva celor mai importante modificări fiscale ale anului 2017 – elaborat de Diana Jitaru
Anul 2017 este cu siguranta un an plin de schimbari fiscale : exista unele clarificari ale unor aspecte mai neclare din codul fiscal, dar exista si noutati in privinta salarizarii…
Știri juridice: utilizarea activului personal net al participantului la fondul de pensii privat – elaborat de Tomi Tohaneanu
S-ar putea spune că sistemul de pensii publice se bazează pe o schemă financiară prin care orice salariat este obligat prin lege să economisească pentru bătrânețe…
Ce prevede proiectul privind Regulamentul organizare a serviciilor de îngrijiri paliative? – elaborat de Diana Jitaru
Pe fondul tendinței generale de scădere a natalității și implicit de îmbătrânire a populației, a creșterii incidenței cancerului, afecțiunilor neurologice…
Procedura contestaţiei la executare, motiv de sesizare CCR – elaborat de Diana Jitaru
Împotriva executării silite, a încheierilor date de executorul judecătoresc, precum şi împotriva oricărui act de executare se poate face contestaţie de către cei interesaţi sau vătămaţi prin executare…
Legislatie utilă: