Retrospectiva lunii NOIEMBRIE!


Reconstituirea dreptului de proprietate a imobilelor preluate abuziv de stat, motiv de sesizare CCR – elaborat de Diana Jitaru
Procesul de restituire a imobilelor preluate în mod abuziv de către stat a fost unul anevoios fiind necesară şi intervenţia Curţii Europene a Drepturilor Omului…

Legea dării în plată contravine principiului separaţiei puterilor în stat? – elaborat de Diana Jitaru
Legea dării în plată pare să fie o soluţie pentru unii dar alţii încă o contestă şi consideră că dispoziţiile sale nu sunt în concordanţă cu dispoziţiile constituţionale…

Este posibilă amânarea aplicării pedepsei pentru infracțiunea comisă în termenul de supraveghere? – elaborat de Avocat Stoia Irina
De multe ori cei care au săvârșit o infrațiune și se află în termenul de supraveghere al amânării aplicării pedepsei comit o altă infracțiune intenționată…

Procedura camerei preliminare, din nou în atenţia CCR! – elaborat de Diana Jitaru
În procedura camerei preliminare, judecătorul de cameră preliminară, soluţionează cererile şi excepţiile formulate ori excepţiile ridicate din oficiu…

Legea cazierului fiscal va suferi unele modificări. Care sunt schimbările preconizate? – elaborat de Diana Jitaru
Potrivit ultimelor noutăţi legislative, se află în dezbatere un proiet de act normativ care prevede modificarea și completarea Ordonanţei Guvernului nr. 39/2015 privind cazierul fiscal…

Vrei să devii poliţist? Criteriul înălţimii va fi eliminat! – elaborat de Diana Jitaru
Multi dintre absolvenţi aleg o cariera în ordine şi siguranţă publică, iar examenul şi condiţiile pentru admitere sunt foaret riguroase…

În procesul în care se solicită acordarea cheltuielilor de judecată dintr-un proces anterior se pot solicita și alte cheltuieli? – elaborat de Avocat Stoia Irina
Regula este că partea care pierde un proces va suporta cheltuielile de judecată care constau în taxă de timbru, onorariu de avocat și de expert…

Încheierea definitivă a judecătorului de cameră preliminară vs. principiile constituţionale – elaborat de Diana Jitaru
Necesitatea institutiei camerei preliminare a plecat de la faptul că în reglementarea anterioara a Codului de procedură penală există posibilitatea…

Dreptul martorului de a nu se acuza încalcă prevederile constituţionale? – elaborat de Diana Jitaru
În timpul procesului penal martorul are dreptul de a nu se acuza. Art. 118 C. procedura penală prevede că declaraţia de martor dată de o persoană care, în aceeaşi cauză…

Transferarea contribuţiilor sociale la angajat pe înţelesul tuturor! – elaborat de Diana Jitaru
Aşa cum s-a vehiculat în ultimul timp, spre dezamăgirea angajaţilor, plata contribuţiilor salariale va fi transferată de la angajator la angajat…

Concurs de infracțiuni între spălarea de bani și evaziunea fiscală. Se confiscă sumele de bani provenite din evaziune? – elaborat de Avocat Stoia Irina
Pe măsură ce unii dintre români au dat de gustul antreprenoriatului și-au constituit o serie de societăți comerciale și au început să se gândească cum ar putea să se îmbogățească ușor și repede…

Dispunerea amenzii judiciare în cursul procesului penal! – elaborat de Diana Jitaru
În cursul procesului penal se poate dispune amenda judiciară în cazul în care sunt încălcate dispoziţiile prevăzute de lege…

Prevederile noului Cod fiscal. Ce am avut și ce am pierdut? – elaborat de Avocat Stoia Irina
Întreaga presă scrie despre prevederile noului Cod fiscal, dispoziții pe care le vom simți pe propria piele începând cu 1 ianuarie 2018…

Ce modificări au fost aduse Legii apelor? – elaborat de Diana Jitaru
Apele reprezintă o resursă naturală regenerabilă, vulnerabilă şi limitată, element indispensabil pentru viaţă şi pentru societate, materie primă pentru activităţi productive…

Examenul pentru obținerea calității de notar stagiar. Cum se organizează și cum decurge? – elaborat de Tomi Tohaneanu
Unii oameni au impresia că după ce vor isprăvi studiile și vor sui ghiozdanul și manualele în pod, nu vor mai trebui să mai participe la niciun examen…

Jandarmii sunt autorizaţi să deţină arme cu tranchilizante pentru îndepărtarea animalelor – elaborat de Diana Jitaru
Jandarmii au o responsabilitate imensă în menţinerea ordinii publice iar în acest scop s-au adus unele modificări la legea care le reglementează activitatea…

Se pedepsește tentativa în cazul infracțiunii de abuz în serviciu? – elaborat de Avocat Stoia Irina
Una dintre cele mai controversate infracțiuni din ultima vreme este cea cu privire la abuzul în serviciu. Au curs râuri de cerneală, fiecare și-a dat cu părerea…

Sintagma din conţinutul infracţiunii “evidenţierea în actele contabile sau în alte documente legale” este confuză? – elaborat de Diana Jitaru
Legislaţia prevede măsuri de prevenire şi combatere a infracţiunilor de evaziune fiscală şi a unor infracţiuni aflate în legătură cu acestea…

Cum se calculează termenul în cazul propunerii de prelungire a arestului preventiv? – elaborat de Avocat Stoia Irina
Este bine cunoscut faptul că multe texte din Codul de procedură penală au fost declarate neconstituționale, iar o parte au făcut obiectul unui recurs…

Începând cu data de 1 iulie 2018 valoarea punctului de pensie va fi majorată! – elaborat de Diana Jitaru
Guvernul în ultimul timp a luat act de mai multe măsuri fiscale continuând ceea ce şi-au propus prin programul de guvernare…

Termenul de motivare al apelului, subiect de sesizare CCR! – elaborat de Diana Jitaru
Apelul este o cale ordinară de atac iar termenul de apel este, potrivit art. 468 C. procedură civilă, de 30 de zile de la comunicarea hotărârii, dacă legea nu dispune altfel…

A fost aprobat modelul formularelor utilizate în activitatea de verificare a contribuabililor – elaborat de Diana Jitaru
Structurile de informaţii fiscale funcţionează la nivelul administraţiilor finanţelor publice judeţene…

Competența judecătorului de supraveghere a privării de libertate, motiv de sesizare a ÎCCJ – elaborat de Avocat Stoia Irina
Atunci când practica instanțelor de judecată este neunitară se impune cu necesitate sesizarea ÎCCJ pentru a stabili modul de interpretare…

Ce prevede proiectul de modificare a Legii privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate? – elaborat de Diana Jitaru
Una dintre obligațiile asumate de România potrivit calității sale de stat membru al Uniunii Europene…

Taxa de vicii pentru jocurile de noroc restrânge libertatea economică? – elaborat de Diana Jitaru
Organizarea şi exploatarea activităţii de jocuri de noroc pe teritoriul României constituie monopol de stat şi se desfăşoară în condiţiile Ordonanţei de Urgenţă nr. 77/2009…

Știri juridice: modificarea Normelor de aplicare a OUG 28/1999 privind aparatele de marcat electronice fiscale – elaborat de Tomi Tohaneanu
Uneori, o modificare legislativă poate fi asemuită unui bulgăre de zăpadă, care este împins la vale. Zăpada se acumulează iar volumul bulgărelui sporește văzând cu ochii…

Instanța competentă să soluționeze contestația în materie electorală – elaborat de Avocat Stoia Irina
De-a lungul vremii oamenii au înțeles că „nu contează cine votează, contează cine numără voturile.”(Stalin) …

Consilierii locali pot cumula indemnizația de șomaj cu indemnizația de ședință? – elaborat de Avocat Stoia Irina
În fiecare an electoral sperăm că ne va fi mai bine și credem că promisiunile celor ce se vor aleși se vor materializa și o vom duce și  noi mai bine…

Instanța a respins cererea de acordare a penalităților. Se poate ataca hotărârea cu apel? – elaborat de Avocat Stoia Irina
Codul de procedură civilă a stabilit reguli clare în materia executării silite, reguli ce trebuiesc urmate de cei interesați să pună în aplicare titlul executoriu…

Procedura de declarare a contribuabililor inactivi și de reactivare a acestora – elaborat de Avocat Stoia Irina
Legea prevede că vor fi declarați inactivi contribuabilul/plătitorul persoană juridică sau orice entitate fără personalitate juridică dacă nu își îndeplinește nicio obligație declarativă pe parcursul…

Executarea silită a unei creanțe garantate printr-un contract de ipotecă – elaborat de Avocat Stoia Irina
Înainte vreme atunci când oamenii își dădeau cuvântul acesta valora mai mult decât orice act semnat. Vremea a trecut și oamenii au ajuns să pună preț mai mare pe ceea ce rămâne decât pe cuvântul…

Legislaţie utilă: