Drepturile persoanei private de libertate în procesul penal și a celei arestate în baza unui mandat european de arestare


Pentru a ști să te aperi în fața unor situații delicate, este bine să îți cunoști drepturile, pentru că astfel eviți să fi supus unor abuzuri. Cunoașterea drepturilor pe care le ai este imperios necesară, altminteri riști să devii o simplă marionetă în mâna celor care încearcă să împartă dreptatea.

Împins de la spate și de această dată de Uniunea Europeană, legiuitorul român a elaborat Ordinul Ministerului Justiției nr. 1274/2037/111/1123/2017 privind modelul informării scrise înmânate suspecților sau inculpaților în cadrul procedurilor penale în care sunt privați de libertate sau persoanelor care sunt arestate în scopul executării unui mandat european de arestare. Acesta a fost publicat în Monitorul Oficial 786 din 4 octombrie 2017. Prevederile sale se aplică încă de la publicare.

Care sunt drepturile persoanei private de libertate în procesul penal?

Atunci când o persoană este reținută, arestată la domiciliu sau arestată preventiv are anumite drepturi pe care ar fi bine să și le exercite. Știrile juridice arată că cel aflat într-una dintre situațiile de mai sus are dreptul de a nu da nicio declarație pe parcursul procesului penal, aspect care nu poate fi interpretat ca o declarație de vinovăție și nu duce la consecințe defavorabile. Rețineți că orice declarație veți da, aceasta va fi folosită ca probă împotriva dumneavoastră. Până la urmă „tăcerea este de aur”  în unele situații.

Aveți dreptul de a consulta dosarul personal sau prin avocat, adică puteți lectura actele, puteți nota date sau informații și puteți efectua copii xerox din dosar al căror cost îl veți suporta. Procurorul este cel care stabilește în cursul urmăririi penale data și durata consultării. Noutățile legislative prevăd că în cursul urmăririi penale, procurorul poate restricționa motivat consultarea dosarului dacă există motive temeinice, iar dacă aveți calitatea de inculpat, această restricționare nu poate dura mai mult de 10 zile. Rețineți că în toate cazurile în care vă asistă/reprezintă, avocatului nu îi poate fi restricționat acest drept.

Aveți dreptul la un avocat ales și plătit a cărui prezență este obligatorie. Dacă nu alegeți această variantă, vi se va desemna unul din oficiu fără să implice costuri. Știrile juridice arată că aveți dreptul de a propune administrarea de probe (audierea unor persoane, prezentarea unor acte sau efectuarea unor expertize) sau puteți ridica anumite excepții și pune concluzii exprimându-vă punctul de vedere legat de cauză.

În cazul în care nu vorbiți limba autorităților, aveți dreptul gratuit la un interpret. În plus, aveți dreptul să vi se comunice în limba pe care o înțelegeți care sunt motivele pentru care ați fost reținut/arestat la domiciliu/arestat preventiv.

Beneficiați de dreptul de a anunța o altă persoană legat de starea în care sunteți sau să informați consulatul sau ambasada țării natale. Dacă nu doriți să anunțați autoritățile din țara dumneavoastră, puteți cere anunțarea unei organizații umanitare. Dacă sunteți refugiat sau vă aflați sub protecția unei organizații internaționale puteți cere informarea reprezentanței acesteia. În plus, aveți dreptul la asistență medicală de urgență.

Care sunt drepturile persoanei private de libertate în baza unui mandat european de arestare?

În astfel de cazuri aveți dreptul de a fi informat în limba pe care o înțelegeți cu privire la motivele reținerii și la conținutul mandatului european de arestare. Trebuie să vi se dea o copie tradusă a acestuia. Pentru că „tăcerea este sanctuarul prudenței”  (proverb spaniol), beneficiați de dreptul de a nu da nicio declarație în fața judecătorului sau procurorului. Un avocat vă poate sfătui legat de aplicarea legii române în astfel de cazuri.

Aveți dreptul la un avocat care să asiste, acesta poate fi ales sau numit din oficiu. Rețineți că măsura reținerii sau arestării provizorii poate fi luată doar după ascultarea dumneavoastră în prezența avocatului. Un interpret că poate ajuta să înțelegeți și să puteți comunica cu avocatul și cu autoritățile. Acesta va fi asigurat gratuit.

Aveți dreptul de a cere autorităților române să fie anunțat un membru al familiei sau altă persoană, iar dacă procurorul român apreciază că acest fapt ar afecta executarea mandatului european, poate refuza această solicitare.

Cetățenii străini pot informa ambasada țării sau serviciul consulat, autorități care vă pot ajuta să găsiți un avocat.

Știrile juridice stabilesc că aveți dreptul să declarați în fața instanței române că renunțați la beneficiile legii române de a vă apăra împotriva mandatului european de arestare și vă dați acordul să fiți predat autorităților competente ale statului solicitant. Rețineți că dacă vă exprimați acest acord legat de predare, nu mai puteți reveni asupra deciziei, acest consimțământ fiind irevocabil.

 Noutățile legislative prevăd că, dacă nu sunteți de acord cu predarea, aveți dreptul la o audiere în fața autorității judiciare de executare unde se va consemna punctul dumneavoastră de vedere legat de unul dintre motivele obligatorii sau opționale de neexecutare.

S-a instituit regula specialității conform căreia cel predat ca efect al acestui tip de mandat nu poate fi urmărit, judecat, privat de libertate, supus unor restricții a libertății pentru orice fapt anterior predării, altul decât cel care a motivat mandatul european de arestare. Rețineți că aveți dreptul să declarați în fața instanței române că renunțați la beneficiile oferite de această regulă, iar consimțământul dat este irevocabil.

De reținut că durata arestării până la predarea către statul emitent nu poate depăși 180 de zile.