Ministerul Economiei a pus în dezbatere publică proiectul Legii minelor, care urmează să înlocuiască Legea minelor nr. 85/2003.
Potrivit ştirilor juridice, comisia Interministerială care a conceput noua lege a minelor a fost compusă din reprezentanţi ai Ministerelor Economiei (coordonator), ai Energiei, ai Mediului, Apelor şi Pădurilor, ai Culturii şi Identităţii Naţionale, ai Transporturilor, ai Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, precum şi ai Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.
Care sunt modificările propuse?
1. A fost introdus un capitol nou (Cap. IV) privind transparenţa în exploatarea resurselor naturale, care cuprinde un set de principii clare şi concrete de integritate şi responsabilitate prin care se garantează gestionarea resurselor naturale în avantajul statului şi cu beneficii economico-sociale reale.
Pentru a putea da asigurări cetăţenilor cu privire la modul în care statul gestionează, concesionează spre exploatare, exploatează resursele minerale, precum şi faptul că nu le încalcă drepturile fundamentale la siguranţă, proprietate şi echilibru ecologic, este necesară adoptarea de măsuri clare şi concrete de transparenţă, integritate şi responsabilitate în exploatarea resurselor naturale.
2. Stabileşte proceduri simplificate de acordare a contractelor de concesiune pentru exploatare, cu luarea tuturor măsurilor pentru ca operatorii economici odată ce primesc aceste contracte sa-şi desfăşoare activitatea respectând tehnologiile de exploatare minieră şi instituie obligaţii exprese referitoare la refacerea mediului afectat de activităţi miniere efectuate în perimetrul de exploatare.
3. Se introduc prevederi cu privire la procedura de ofertare şi stabilirea unor obligaţii noi pentru operatorii din domeniu, stabilirea unor obligaţii exprese privind refacerea mediului afectat de lucrările miniere, precum şi prevederi referitoare la unele aspecte legate de executarea activităţilor miniere.
4. Se reglementează redeschiderea exploatărilor miniere pentru care a fost emisă o hotărâre a Guvernului privind aprobarea conservării, închiderii, ecologizării şi monitorizării postînchidere. În ansamblul său măsura de redeschidere a unor mine cu activitatea sistată prin hotărâri ale Guvernului descarcă parţial sau total statul român de cheltuieli pentru ecologizare cu posibil impact transfrontalier, cheltuieli cu protecţia mediului, ce au ca scop final redarea unor mari suprafeţe de teren în circuitul economic şi tot ceea ce însemnă regenerarea socio-economică a comunităţilor învecinate, reintegrarea peisagistică a zonelor şi refacerea bio-diversităţii.
5. Se instituie obligaţia în sarcina titularului de licenţă să utilizeze tehnologii recunoscute, la momentul autorizării, ca fiind printre cele mai bune disponibile la nivel industrial, şi să ia toate măsurile necesare pentru a respecta limitele prevăzute de lege cu privire la deşeuri periculoase şi emisii, astfel încât să fie prevenite accidentele care pot afecta ecosistemele naturale şi antropice.
6. Se instituie în sarcina titularului obligaţia să acopere integral costurile oricăror accidente ecologice, în conformitate cu prevederile Directivei Parlamentului European şi a Consiliului 2004/35/CE din 21 aprilie 2004 privind răspunderea pentru mediul înconjurător în legătură cu prevenirea şi repararea daunelor aduse mediului, ale legislaţiei in vigoare, precum şi ale acordurilor, tratatelor şi convenţiilor internaţionale la care România este parte.
Menţionăm că acest proiect se află în dezbatere publică urmând a fi adoptat şi votat în viitorul apropiat.