Retrospectiva lunii august!


CEDO a decis: citarea părților dintr-un proces prin afișare, încalcă accesul liber la justiție – elaborat de Avocat Stoia Irina
Pentru ca orice proces să se desfășoare în condiții de egalitate pentru toate părțile implicate este necesară citarea acestora la domiciliul sau sediul lor…

Excepţia de neconstituţionalitate invocată a fost soluţionată printr-o altă decizie. Ce va decide CCR? – elaborat de Diana Jitaru
Sancţiunile disciplinare ale funcţionarilor din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi în fiecare unitate de penitenciare sunt propuse de comisia de disciplină…

Măsura dispusă în cazul abaterii săvârşite în cursul procesului civil poate fi contestată – elaborat de Diana Jitaru
În cadrul procesului civil pot fi săvârşite mai multe abateri care sunt sancţionate de instanţă…

Ce înseamnă venituri de natură profesională altele decât cele salariale și venituri din activități profesionale? – elaborat de Avocat Stoia Irina
Multe persoane pensionate au primit decizie de la casa de pensii pentru a restitui suma încasată cu titlu de pensie…

Unele măsuri din Codul de procedură civilă, declarate neconstituționale! – elaborat de Avocat Stoia Irina
În Monitorul Oficial nr. 1009 din 15 decembrie 2016 a fost publicată OUG 95/2016 pentru prorogarea unor termene și pentru instituirea unor măsuri necesare pregătirii…

Ce reprezintă sistemul bonus-malus din domeniul RCA conform ultimelor prevederi legislative? – elaborat de Diana Jitaru
Despre sistemul bonus-malus s-a vorbit foarte mult în ultimul timp iar potrivit ultimelor prevederi a fost publicată recent în Monitorul Oficial nr. 624/2017 o noutate legislativă…

Suspendarea indemnizaţiei în cazul în care beneficiarul nu mai locuieşte în România. Decizie CCR – elaborat de Diana Jitaru
Conform prevederilor legislative indemizaţia sau stimulentul de inserţie se acordă dacă sunt îndeplinite unele condiţii…

Colectarea remunerațiilor pentru utilizarea drepturilor de autor de către organismele de gestiune este o operațiune impozabilă? – elaborat de Avocat Stoia Irina
Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți (CREDIDAM) este o asociație non-profit înființată încă din 1996…

Normele privind folosirea investigatorilor sub acoperire, contrare dispoziţiilor constituţionale? – elaborat de Diana Jitaru
Autorizarea folosirii investigatorilor sub acoperire se poate dispune de procurorul care supraveghează sau efectuează urmărirea penală…

Modificări aduse legii fondului funciar – elaborat de Avocat Stoia Irina
Legea fondului funciar 18/1991 reglementează categoriile de terenuri care se află în proprietatea domeniului public și a celui privat, modul în care se poate schimba…

Valoarea indemnizaţiei şi a stimulentului de inserţie au fost plafonate! – elaborat de Diana Jitaru
Modul de acordare şi cuantumul indemnizaţiei acordate mămicilor au intrat recent, potrivit ştirilor juridice, în vizorul Ministerului Muncii…

Cum mă pot apăra dacă sunt insultat sau calomniat? – elaborat de Diana Jitaru
Dispoziţiile Vechiului Cod penal care incriminau faptele de insultă şi calomnie, au fost abrogate prin art.I pct.56 din Legea nr.278/2006, ulterior însă fiind repuse în vigoare printr-o Decizie a Curţii Constituţionale…

Personalul care nu este salarizat în sectorul bugetar intră sub incidența legii amnistiei fiscale? – elaborat de Avocat Stoia Irina
Începând cu 27 septembrie 2014, legea 124/2014 a stabilit că personalul ale cărui venituri de natură salarială au fost stabilite în baza actelor normative privind salarizarea personalului din sectorul bugetar…

S-a introdus obligativitatea ca unele declaraţii să fie depuse doar online! – elaborat de Diana Jitaru
Autorităţile fiscale îşi doresc să simplifice procedura de depuneer a declaraţiilor, iar în acest sens, recent, în Monitorul Oficial nr. 649/2017 a fost publicat Ordinul nr. 2326/2017 privind declaraţiile fiscale…

Se acordă sau nu vouchere de vacanță? – elaborat de Avocat Stoia Irina
Încă din 2009  legiuitorul a stabilit că se vor acorda tichete de vacanță pentru cei care sunt angajați cu contract individual de muncă…

Cum poţi deveni asistent personal profesionist? – elaborat de Diana Jitaru
Asistentul personal profesionist este persoana fizică atestată care asigură, prin activitatea pe care o desfăşoară la domiciliul său, îngrijirea şi protecţia adultului cu handicap grav…

Sporul pentru condiții de muncă periculoase, în administrația locală. Care sunt cerințele de acordare? – elaborat de Tomi Tohaneanu
Se spune că marile realizări ale vieții sunt condiționate de asumarea unor riscuri pe măsură. Această observație este valabilă, adeseori, și în viața profesională…

Sancțiuni drastice pentru angajatorii care primesc la lucru persoane fără să încheie contract de muncă – elaborat de Avocat Stoia Irina
În dorința de a nu achita taxele și impozitele aferente unui contract individual de muncă, mulți angajatori au preferat să lucreze la negru cu angajații…

CCR s-a pronunţat asupra procedurii de desfiinţare a unui înscris! – elaborat de Diana Jitaru
Procedura de confiscare sau de desfiinţare a unui înscris în cazul clasării este reglementată de Codul de procedură penală…

Taxa auto de poluare și timbrul de mediu se vor restitui pe cale administrativă – elaborat de Avocat Stoia Irina
Decizia legiuitorului de a restitui banii românilor care au achitat taxa auto de poluare și cea privind timbrul de mediu…

Noutăți privind plata ajutorului social și a alocației pentru copii – elaborat de Avocat Stoia Irina
În România statul acordă persoanelor cu venituri mici anumite tipuri de ajutor social. Astfel, unii primesc un ajutor sub forma venitului minim…

În ce constă procedura de înregistrare a probei practice al examenului auto? – elaborat de Diana Jitaru
Examenul pentru obţínerea permisului auto este unul care tinde să fie din ce în ce mai dificil…

Noi contravenții pentru farmacii – elaborat de Avocat Stoia Irina
Poate că una dintre cele mai profitabile afaceri care i-a îmbogățit pe mulți români a fost aceea de a-și deschide o farmacie…

Brevetarea invențiilor românești în străinătate e susținută de către OSIM. Sprijinul e de natură financiară! – elaborat de Tomi Tohaneanu
La originea oricărei invenții se află necesitatea. Acolo unde absentează metoda, mai intervine și creativitatea iar atunci când, aparent, lipsește soluția, te mai învață și nevoia…

Caracterul definitiv al încheierii de obligare a debitorului la plata amenzii civile. Decizie CCR – elaborat de Diana Jitaru
În materia executării silite legislaţia prevede că dacă în termen de 10 zile de la comunicarea încheierii de încuviinţare a executării debitorul nu execută obligaţia de a face…

Prima dare în plată este scutită de impozitul pentru transferul dreptului de proprietate. Care este procedura? – elaborat de Avocat Stoia Irina
Prin OUG 32/2016 pentru completarea legii 227/2015 privind Codul fiscal și reglementarea unor măsuri financiar-fiscale care a fost publicată în Monitorul Oficial 488 din 30 iunie 2016…

Dezincriminarea vs. abrogarea faptei. Interpretare CCR! – elaborat de Diana Jitaru
Dezincriminarea faptei şi aplicarea legii penale în timp au fost subiect de controversă la momentul în care au intrat în vigoare noile Coduri penale…

Principiul egalităţii de arme în procesul civil. Un drept absolut? – elaborat de Diana Jitaru
Cererea de chemare în judecată trebui să cuprindă unele elemente specifice prevăzute expres în art. 194 C. procedură civilă…

Ce prevede proiectul de modificare a legilor justiţiei? – elaborat de Diana Jitaru
Modificările Codurilor penale survin ca urmare a unui amplu proces de consultări publice demarat în anul 2016, în vederea asigurării transparenței decizionale…

Ar putea fi introdusă o nouă declaraţie fiscală! – elaborat de Diana Jitaru
Pentru remedierea situaţiilor în care plătitorul de venit a reţinut la sursa un impozit pe venit în cuantum mai mare decat cel legal datorat şi pentru facilitarea restituirii acestor sume…

Sintagma “locul accidentului” este lipsită de previzibilitate? – elaborat de Diana Jitaru
Constituie infracţiune părăsirea locului accidentului, fără încuviinţarea poliţiei sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului…

Legea privind calitatea apei potabile va suferi modificări! – elaborat de Diana Jitaru
Legea privind calitatea apei potabile va suferi unele modificări potrivit unui proiect de lege…

Centrele comunitare de învățare permanentă. Ce rol au, cum funcționează, cum sunt organizate? – elaborat de Tomi Tohaneanu
Cu ani în urmă, scriitorul și filosoful american Vernon L. Howard a lansat, către semenii săi, îndemnul de a umbla pe cărările vieții ca și cum ar avea întotdeauna ceva nou…

Legislaţie utilă: