Veşti bune pentru apicultori! S-a aprobat Programul naţional apicol pentru anii 2017-2019!


Pentru România, apicultura reprezintă un vector al creșterii economice prin polenizarea plantelor cultivate entomofile, o cale de ameliorare a bunăstării populației din mediul rural ca sursă de venit suplimentar, un senzor al poluării precum și un factor de menținere a biodiversității prin intermediul polenizării florei spontane.

Astfel, Programului naţional apicol îşi propune îmbunătăţirea producţiei şi a comercializării produselor apicole prin acordarea apicultorilor de sprijin financiar.

Actul normativ prin care a fost aprobat acest sprijin a fost recent publicat în Monitorul Oficial nr. 516/2017 şi anume Hotărârea nr. 443/2017 privind aprobarea Programului naţional apicol pentru perioada 2017 – 2019, a normelor de aplicare, precum şi a valorii sprijinului financiar.

Sprijinul financiar poate fi folosit pentru achiziţionarea de medicamente pentru tratarea varoozei şi nosemozei, de colectoare de polen, colectoare de propolis, uscător de polen sau încălzitor miere, de mătci şi/sau familii de albine, de cutii în vederea reformării cutiilor uzate în urma deplasării acestora în pastoral, precum şi acordarea de sprijin financiar cooperativelor agricole pentru achiziţionarea de: maturator, centrifugă, topitor de ceară cu abur din inox.

Beneficiarii programului

Conform actului normativ beneficiari ai programului sunt apicultorii persoane fizice şi juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cooperativele agricole recunoscute, conform legislaţiei în vigoare, numai pentru acţiunea de asistenţă tehnică pentru apicultori şi organizaţiile de apicultori.

Solicitanţii trebuie să deţină cod unic de identificare APIA

Toţi solicitanţii trebuie să deţină un cod unic de identificare atribuit de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

În acest sens, apicultorii care depun prima dată la APIA o cerere de plată în calitate de solicitanţi trebuie să se prezinte la APIA Centrul judeţean/municipiul Bucureşti, unde vor completa şi depune, înainte de data de depunere a cererii de plată, formularul de solicitare a codului unic de identificare (RO). După înregistrare în sistemul informatic se va genera codul unic de identificare, care se va comunica în scris solicitantului.

Acţiunile aprobate în program

Actiunile aprobate în program sunt: asistenţă tehnică pentru apicultori şi organizaţiile de apicultori, combaterea agresorilor şi a bolilor specifice stupilor, în special a varoozei, raţionalizarea transhumanţei; măsuri de sprijinire a laboratoarelor de analiză a produselor apicole cu scopul de a-i ajuta pe apicultori să îşi comercializeze şi să îşi valorifice produsele.

Valoarea sprijinului financiar

Potrivit ştirilor juridice, valoarea totală a sprijinului financiar este de 97.626 mii lei, din care suma de 48.813 mii lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene la programele apicole naţionale. Suma se va distribui în felul următor: pentru anul 2017: 32.542 mii lei; pentru anul 2018: 32.542 mii lei; pentru anul 2019: 32.542 mii lei.

Apicultura dobândeşte un rol tot mai important ca furnizoare de produse alimentare (miere) dar şi ca vector de creştere a producţiei apicole prin polenizarea culturilor entomofile. În prezent, România se situează printre ţările cu o apicultură bine dezvoltată, această situaţie fiind o consecinţă a efectivelor însemnate de familii de albine de care dispunem, a cantităţii de miere obţinută, a diversificării producţiei apicole şi a rezultatelor activităţilor de cercetare ştiinţifică şi de pregătire a specialiştilor.