Numărul cetăţenilor străini care aleg universităţile noatre pentru a-şi continua studiilor a crescut semnificativ în ultimul timp. Iar una dintre cele mai solicitate facultăţi este facultatea de medicină atât cea din Iaşi cât şi cea din Târgu Mureş.
O noutate legislativă în domeniu o constituie Ordinul nr. 3473/2017 privind aprobarea Metodologiei de primire la studii şi şcolarizare a cetăţenilor străini începând cu anul şcolar/universitar 2017 – 2018, publicat în Monitorul Oficial nr. 233/2017.
În ce limbă se vor desfăşura studiile?
Potrivit actului normativ studii pot avea loc atât în limba română cât şi în limbi străine. Însă la programele de studii în care procesul de învăţământ se desfăşoară în limba română, admiterea este condiţionată de dobândirea cunoştinţelor necesare de limba română.
La programele de studii în care procesul de învăţământ se desfăşoară în limbi străine, admiterea este condiţionată de promovarea unui test de cunoştinţe lingvistice organizat de fiecare unitate de învăţământ preuniversitar/ instituţie de învăţământ superior, conform metodologiei proprii. Fiind exceptate de la acest test persoanele care provin din ţări unde limba oficială a statului este limba în care se efectuează cursurile şi care dovedesc, cu documente şcolare, că au urmat cursurile în acea limbă.
Înscrierea în învăţământul preuniversitar
Pentru a fi înscrişi în învăţământul preuniversitar elevii străini trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
a) au documente care atestă cetăţenia statului respectiv;
b) au unul dintre părinţi, tutori sau susţinători legali încadraţi în una dintre următoarele situaţii: este repatriat; are prin căsătorie domiciliul în România; este posesorul unui permis de şedere în România; desfăşoară, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, activităţi pe teritoriul României; se află la studii în învăţământul universitar sau postuniversitar de stat/particular acreditat din România; este membru de familie al personalului misiunilor diplomatice străine în România;
c) au acceptul unei unităţi de învăţământ preuniversitar de stat/particular acreditate/autorizate, al unei instituţii furnizoare de educaţie, care organizează şi desfăşoară pe teritoriul României activităţi de învăţământ corespunzătoare unui sistem educaţional din altă ţară, înscrise în Registrul Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (Registrul ARACIP), sau al unei şcoli de pe lângă misiunile diplomatice acreditate în România, după caz;
d) promovează testele de aptitudini organizate pentru învăţământul de artă şi sportiv, după caz.
De asemenea se prevăd şi beneficii acordate elevilor străini şi anume:
a) finanţarea cheltuielilor de şcolarizare pentru cursul de iniţiere de limba română, după caz, pentru învăţământul obligatoriu;
b) finanţarea cheltuielilor de şcolarizare pe durata învăţământului obligatoriu;
c) asistenţă medicală gratuită în caz de urgenţe medico – chirurgicale şi boli cu potenţial endemo – epidemic, în conformitate cu legislaţia internă în vigoare;
d) transport local în comun, de suprafaţă, naval şi subteran, precum şi transport intern auto, feroviar şi naval, în aceleaşi condiţii ca elevii români, conform prevederilor legale în vigoare.
Admiterea la studii universitare de licenţă
Cetăţenii străini pot accede la studii universitare de licenţă în învăţământul superior acreditat din România, dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au documente care atestă cetăţenia unui stat terţ al Uniunii Europene;
b) sunt absolvenţi cu diplomă de bacalaureat sau echivalentul acesteia.
Cetăţenii străini se pot înscrie inclusiv la studiile de master, doctorat sau rezidenţiat davă sunt locuri disponibile aferente cursanţilor străini.