Imunitatea avocaților, între mit și realitate



În ultima vreme au tot circulat zvonuri în spațiul media cu privire la o așa-zisă “imunitate” care urmează a fi acordată prin lege avocaților. Înainte de a trage concluzii pripite și a lua de bun ceea ce aruncă unii în eter, ar fi bine ca fiecare să încerce să își formeze propria convingere lecturând lista „superimunităților” acordate avocaților.

Cred ca ar trebui plecat de la definiția dată de DEX imunității care reprezintă un „ansamblu de drepturi sau privilegii de care se bucură unele categorii de persoane. Acele persoane sunt parlamentarii care pot să nu fie urmăriți, învinuiți și trimiși în judecată pe durata mandatului decât cu aprobarea organului legislativ,  cei care lucrează în diplomație și judecătorii CCR care nu pot fi arestați sau trimiși în judecată penală decât cu aprobarea biroului permanent al Camerei sau a Președintelui României. Potrivit DEX, imunitatea lucrează ca o umbrelă care îl apără pe cel aflat sub protecția ei de posibilitatea de a fi trimis în judecată pentru faptele sale.

Lista „imunităților” avocaților sunt prevăzute în legea nr. 25/2017 privind modificarea și completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat care a fost publicată în Monitorul Oficial 210 din 28 martie și ale cărei prevederi se aplică de la 31 martie 2017.

Noi obligații pentru avocați

Conform legii, avocații redactează acte și pot atesta identitatea părților, a conținutului și  datei acestora. Noutățile legislative obligă pe avocați ca în cel mult 3 zile de la data întocmirii actelor să înregistreze operațiunea în Registrul electronic al actelor întocmite de avocați, sub sancțiunea inopozabilității față de terți.

La constituirea formelor de exercitare a profesiei și ulterior, avocații vor stabili patrimoniul afectat exercitării profesiei prin înscrierea în Registrul electronic al evidenței patrimoniului de afectațiune al avocaților. Prin înscrierea în registru se asigură opozabilitatea față de terți.

Pedepse pentru avocații care susțin persoane ce exercită ilegal profesia de avocat

Știrile juridice arată că este nedemn să fie avocat cel în sarcina căruia s-a reținut în baza hotărârii judecătorești definitive sau prin acte ale organelor profesiei de avocat, fapta de a fi exercitat sau sprijinit, sub orice formă, exercitarea fără drept de către o persoană a profesiei de avocat.

Instanța are obligația de a verifica și de a se pronunța asupra calității de reprezentant al unei persoane care se prezintă ca avocat și care exercită acte specifice acestei profesii folosind însemnele profesiei de avocat.

Noutățile legislative prevăd că exercitarea, fără drept, a oricărei activități specifice profesiei de avocat constituie infracțiune și se pedepsește. Este infracțiune și fapta unei persoane care exercită activități specifice profesiei de avocat în cadrul unor entități care nu fac parte din formele de organizare profesională recunoscute de lege. Rețineți că actele specifice profesiei de avocat efectuate în mod public de o persoană care nu a dobândit calitatea de avocat conform legii, sunt nule.

Interdicții la ridicarea și confiscarea înscrisurilor

Noutățile legislative au stabilit că nu pot fi ridicate și confiscate înscrisurile care conțin comunicări între avocat și clientul său, cele care conțin consemnări efectuate de către avocat cu privire la aspecte privind apărarea unui client.

În plus, raportul dintre avocat și client nu poate face obiectul supravegherii tehnice decât dacă există date că avocatul săvârșește sau pregătește săvârșirea unei infracțiuni contra securității naționale, de trafic de droguri, spălare de bani, falsificare monede, acte de terorism, evaziune fiscală sau a altor infracțiuni pentru care pedeapsa închisorii este de 5 ani sau mai mare.

Dacă pe parcursul sau după executarea măsurii rezultă că supravegherea tehnică a vizat raporturile dintre avocat și suspect/inculpat pe care acesta îl apără, probele obținute nu pot fi folosite în cadrul unui proces, vor fi distruse de procuror, de îndată. Judecătorul care a dispus măsura este informat imediat de procuror și judecătorul dispune ulterior informarea avocatului.

Pedepse aspre pentru avocații care divulgă secretul profesional

Noutățile legislative stabilesc că va constitui infracțiune și se va pedepsi cu închisoare de la unu la 5 ani divulgarea de către avocat, fără drept, a unei informații confidențiale din sfera privată a clientului său sau care privește un secret operațional sau comercial care i-a fost încredințat de client sau de care a putut să ia cunoștință în timpul exercitării activităților specifice profesiei.

Nu va fi considerată infracțiune fapta avocatului de nedenunțare a unor infracțiuni despre care ia cunoștință în exercitarea profesiei, cu excepția infracțiunilor de omor, ucidere din culpă sau altă infracțiune ce a avut ca urmare moartea unei persoane, genocid, infracțiuni contra umanității, infracțiuni de război. Rețineți că, în toate cazurile, este exonerat de răspundere avocatul care previne săvârșirea infracțiunii sau consecințele acesteia în alt mod decât denunțarea făptuitorului.

Știrile juridice stabilesc că avocatul răspunde disciplinar pentru nerespectarea prevederilor legii pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat sau ale statutului, pentru nerespectarea deciziilor obligatorii adoptate de organele de conducere ale baroului sau ale uniunii, precum și pentru orice fapte săvârșite în legătură cu profesia sau în afara acesteia, care sunt de natură să prejudicieze onoarea și prestigiul profesiei, ale corpului de avocați sau ale instituției.

Încălcarea legii pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat constituie abatere disciplinară gravă. Acțiunea disciplinară poate fi exercitată în termen de cel mult un an de la data luării la cunoștință de către consiliul baroului despre săvârșirea abaterii, dar nu mai târziu de 3 ani de la data săvârșirii acesteia. În reglementarea anterioară se prevedea că acțiunea disciplinară poate fi exercitată în termen de cel mult un an de la data săvârșirii abaterii.

Legea a stabilit majorarea amenzilor de la 50-500 lei la 500-5.000 lei care vor fi achitate în 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii disciplinare. Aceste sume se fac venit la bugetul baroului, iar neachitarea lor atrage suspendarea de drept din profesie până la achitarea sumei. Limitele amenzii disciplinare se actualizează periodic de către Consiliul UNBR, în funcție de rata inflației.

Superimunitate, imunitate sau doar noi obligații?

Lecturând textul de lege, practic, se oferă de către legiuitor noi garanții clientului care va fi protejat de principiul confidențialității. Acesta exista și anterior prezentei modificări, doar că noutatea legislativă a venit la pachet cu noi obligații pentru avocați și pedepse aspre.

Dacă a avea noi obligații și a exista posibilitatea să fi pedepsit, înseamnă imunitate, înseamnă că, fie zvonurile răspândite atâta amar de vreme nu sunt reale, fie DEX-ul trebuie să modifice din temelii definiția imunității.

Realitatea zilelor noastre ne-a dovedit că „cine fură azi o oaie,/Face doi, trei ani pârnaie,/Cine fură bănci, vapoare,/E imun, capul nu-l doare.”  (Anastase Popescu). Asta e imunitate!