În vederea asigurării coordonării interinstituționale a procesului de luare a deciziilor și adoptării pozițiilor României în ceea ce privește problematica afacerilor europene, a fost constituit Comitetul de coordonare a Sistemului național de gestionare a afacerilor europene, coordonat de Ministerul Afacerilor Externe.
Acesta este format din reprezentanți ai ministerelor și ai altor organe de specialitate cu atribuții în domeniul afacerilor europene, iar periodicitatea întâlnirilor este săptămânală.
O noutate legislativă în ceea ce priveşte organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional de gestionare a afacerilor europene este reprezentată de Hotărârea nr. 34/2017, publicată în Monitorul Oficial nr. 84/2017.
Cine coordonează procesul de luare a deciziilor şi adoptare a poziţiilor României?
Coordonarea procesului de luare a deciziilor şi adoptare a poziţiilor României în ceea ce priveşte problematica afacerilor europene se realizează la următoarele niveluri decizionale: Guvernul României, Comitetul de coordonare a Sistemului naţional de gestionare a afacerilor europene, grupurile de lucru ale Sistemului naţional de gestionare a afacerilor europene.
Care sunt atribuţiile Comitetului de coordonare a Sistemului naţional de gestionare a afacerilor europene?
În scopul coordonării interinstituţionale a procesului de luare a deciziilor şi adoptare a poziţiilor României în problematica afacerilor europene funcţionează Comitetul de coordonare a Sistemului naţional de gestionare a afacerilor europene, organism de lucru, fără personalitate juridică, condus, sub îndrumarea prim – ministrului, de ministrul delegat pentru afaceri europene din Ministerul Afacerilor Externe.
Potrivit ştirilor juridice, printre cele mai importante atribuţii sunt: asigură coordonarea interinstituţională a procesului de elaborare a poziţiilor României în ceea ce priveşte problematica afacerilor europene; desemnează, cu acordul instituţiilor vizate, instituţia responsabilă de elaborarea şi susţinerea mandatelor sau mandatelor generale; stabileşte lista mandatelor generale ale României care vor fi elaborate în cadrul sistemului naţional de coordonare a afacerilor europene; discută şi agreează proiecte de mandate generale, care sunt transmise pentru aprobare la nivelul Guvernului; soluţionează aspectele aflate în divergenţă între ministere sau alte organe de specialitate în legătură cu respectarea obligaţiilor prevăzute de legislaţia UE şi monitorizează îndeplinirea respectivelor obligaţii; analizează listele anuale ale proiectelor de acte juridice ale Uniunii Europene pentru care cele două Camere ale Parlamentului vor declanşa procedura de examinare parlamentară şi urmăreşte conţinutul avizelor motivate ale celor două Camere.
În concret actul normativ stabileşte atribuţiile Ministerului Afacerilor Externe în calitate de unic coordonator naţional în domeniul afacerilor europene şi prezintă, totodată, competenţele celorlalte instituţii şi structuri cu atribuţii în cadrul sistemului naţional de gestionare a afacerilor europene, interacţiunile dintre acestea. De asemenea, Hotărârea de Guvern cuprinde prevederi referitoare la procedurile ce urmează a fi implementate de autorităţi în elaborarea şi aprobarea mandatelor sau a mandatelor generale la fiecare palier decizional la nivelul UE.