Procedura de autorizare a laboratoarelor de încercări la foc!


labPoligonul sau spaţiul special amenajat prevăzut cu instalaţii şi instrumente speciale pentru studierea, încercarea şi experimentarea produselor, procedeelor şi echipamentelor destinate apărării împotriva incendiilor este laboratorul de încercări la foc.

Autorizarea acestor laboratoare se acordă pentru încercări bazate pe standarde române şi standarde ale organismelor de standardizare europene şi internaţionale. Iar procedura de autorizare a acestor labaratoare este una complexă.

O noutate legislativă în ceea ce priveşte autorizarea acestor laboratoare este reprezentată de Ordinul nr. 3/2017 pentru aprobarea Regulamentului de autorizare a laboratoarelor de încercări la foc, publicat în Monitorul Oficial nr. 87/2017.

În ce constă procedura de autorizare?

Cererea de autorizare a laboratoarelor de încercări la foc trebuie să fie însoţită de un dosar care să conţină: fotocopia certificatului de înmatriculare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului; chestionarul de informare şi autoevaluare; documente din care să reiasă calificarea şi experienţa profesională, pentru şeful laboratorului, personalul cu funcţii de conducere şi personalul tehnic responsabil de încercare; documente privind descrierea spaţiilor de lucru ale laboratorului, a echipamentelor tehnice şi indicarea procedurilor de lucru; modelele documentelor ce urmează a fi eliberate de laborator.

Analiza în vederea autorizării se efectuează de către comisia de autorizare, în termen de 30 de zile de la primirea cererii, pe baza documentaţiei primite şi a raportului de audit.

Mai mult laboratorul de încercări la foc autorizat se supune anual unui audit de supraveghere, care se încheie printr-un raport de audit.

Restrângerea sau supravegherea activităţii

Restrângerea autorizării se  poate aplică când se constată neconformităţi referitoare la una sau mai multe încercări autorizate sau la cererea laboratorului de încercări la foc autorizat, de renunţare la una sau mai multe încercări autorizate.

Suspendarea autorizării se aplică în caz de neîndeplinire, în termenul stabilit, a măsurilor corective referitoare la neconformităţile constatate sau neefectuarea auditului de supraveghere în termen de maximum 60 de zile de la data programată, din motive imputabile laboratorului de încercări la foc.

Măsura retragerii autorizării se aplică în cazul constatării unor neconformităţi privind emiterea de rapoarte de încercare pentru încercări pentru care laboratorul de încercări la foc nu este autorizat, emiterea de rapoarte de încercare cu rezultate intenţionat eronate sau nerespectarea sistematică a condiţiilor de autorizare.

Reamintim că actul prin care se comunică decizia de respingere a cererii de autorizare sau de restrângere, suspendare sau retragere a autorizaţiei poate fi contestat, în condiţiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.