În ultima perioadă mulţi dintre noi aleg să plece în străinătate pentru a studia. Mulţi dintre ei îşi încep cariera în străinătate însă sunt şi unii care aleg să se întoarcă în ţară. Ne întrebăm ce se întâmplă cu diplomele obţinute în străinătate. Ei bine, acestea sunt recunoscute la nivel naţional însă trebuie urmată o procedură în acest sens.
O noutate legislativă în recunoaşterea diplomelor este reprezentată de Ordinul nr. 5923/2016 pentru aprobarea Metodologiei privind recunoaşterea diplomei de doctor şi a titlului de doctor în ştiinţe sau într-un domeniu profesional, obţinute în străinătate, publicată în Monitorul Oficial nr. 1014/2016.
Astfel, se recunosc în mod automat diplomele de către instituţiile acreditate de învăţământ superior, unităţile şi instituţiile de drept public şi de drept privat cuprinse, conform normelor legale, în sistemul naţional de cercetare – dezvoltare recunosc diploma de doctor şi titlul de doctor în ştiinţe sau într-un domeniu profesional, obţinute la instituţii acreditate de învăţământ superior sau de cercetare – dezvoltare dintr-un stat membru al Uniunii Europene, al Spaţiului Economic European şi din Confederaţia Elveţiană, instituţii acreditate de învăţământ superior sau de cercetare – dezvoltare incluse în Lista universităţilor de prestigiu din alte state, aprobată prin ordin al ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice, actualizată periodic, instituţii acreditate de învăţământ superior sau de cercetare – dezvoltare care fac obiectul unei convenţii internaţionale de recunoaştere reciprocă, încheiate la nivel interguvernamental sau interuniversitar.
Instituţia cu atribuţii în acest sens este Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor (C.N.R.E.D) care recunoaşte diploma de doctor şi titlul de doctor în ştiinţe sau într-un domeniu profesional, obţinute la instituţii acreditate de învăţământ superior sau de cercetare – dezvoltare din străinătate, altele decât cele prevăzute mai sus.
Dosarul pentru recunoaşterea diplomelor de doctor obţinute în străinătate de către instituţiile acreditate de învăţământ superior sau unităţile şi instituţiile de drept public şi de drept privat cuprinse, conform normelor legale, în sistemul naţional de cercetare – dezvoltare trebuie să conţină: cerere de recunoaştere, actul de identitate – copie şi dovada schimbării numelui – copie şi traducere legalizată (dacă este cazul), diploma de doctor, alte documente, dacă este cazul.
Potrivit ştirilor juridice, durata de soluţionare a dosarelor este de 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării la M.E.N.C.S. a dosarului complet. Dosarul se poate depune la registratura M.E.N.C.S., la instituţia de învăţământ superior sau se transmite prin poştă. În cazul în care C.N.R.E.D. constată că dosarul nu cuprinde toate documentele înştiinţează solicitantul sau instituţia de învăţământ superior. Dosarul trebuie completat în termen de un an de la data primirii înştiinţării, în caz contrar, C.N.R.E.D. clasează dosarul, urmând ca reluarea procedurii să se facă în baza depunerii unui nou dosar. Decizia C.N.R.E.D. poate fi contestată o singură dată, în termen de 30 de zile de la comunicare, printr-o cerere motivată care se depune la registratura M.E.N.C.S. sau se transmite prin poştă.
În cazul pierderii, distrugerii sau deteriorării atestatului de recunoaştere, C.N.R.E.D. eliberează, la cerere, un duplicat al acestuia. Pentru eliberarea duplicatului, titularul adresează, în scris, o cerere însoţită de următoarele documente: copia actului de studii care a fost recunoscut; copia actului de identitate, dovada plăţii taxei în valoare de 50 lei; declaraţie notarială cu privire la încadrarea în una dintre situaţiile menţionate mai sus.
Date fiind cele menţionate mai sus recunoaşterea diplomei de doctor şi a titlului de doctor în ştiinţe sau într-un domeniu profesional de către instituţiile acreditate de învăţământ superior, unităţile şi instituţiile de drept public şi de drept privat cuprinse, conform normelor legale, în sistemul naţional de cercetare – dezvoltare, conform propriilor proceduri, este valabilă şi produce efecte juridice la nivelul respectivei instituţii de învăţământ superior.