Colegiul Medicilor din România are un nou statut!


cmrColegiul Medicilor din România apără demnitatea şi promovează drepturile şi interesele membrilor săi în toate sferele de activitate, apără onoarea, libertatea şi independenţa profesională a medicului în exercitarea profesiei, asigură respectarea de către medici a obligaţiilor ce le revin faţă de pacient şi de sănătatea publică.

O noutate legislativă în ceea ce priveşte Colegiul Medicilor din România este că a fost modificat Statutul, modificare adusă prin Hotarârea nr. 3/2016 pentru modificarea Hotărârii Adunării generale naţionale a Colegiului Medicilor din România nr. 2/2012 privind adoptarea Statutului şi a Codului de deontologie medicală ale Colegiului Medicilor din România,publicată în Monitorul Oficial nr. 981/2016.

Ca principal obiect de activitate acesta controlează şi supraveghează exercitarea profesiei de medic, aplicarea legilor şi a regulamentelor care organizează şi reglementează exerciţiul profesiei, reprezentă interesele profesiei de medic şi păstrarea prestigiului acestei profesii în cadrul vieţii sociale.

Dobândirea calităţii de membru, suspendarea şi încetarea calităţii

Medicii care întrunesc condiţiile prevăzute de lege exercită profesia pe baza certificatului de membru al Colegiului Medicilor din România, avizat anual pe baza asigurării de răspundere civilă pentru greşeli în activitatea profesională, valabilă pentru anul respectiv.

Calitatea de membru al Colegiului Medicilor din România se suspendă: la cererea scrisă a medicului; în caz de neplată totală sau parţială a cotizaţiei profesionale timp de 6 luni de la scadenţă, până la achitarea integrală a datoriilor; dacă medicul nu realizează numărul minim de credite de educaţie medicală continuă stabilit de Consiliul naţional al Colegiului Medicilor din România.

La cerere, membrii Colegiului Medicilor din România care doresc să întrerupă pe o durată de până la 5 ani exercitarea profesiei de medic pot solicita suspendarea calităţii de membru pe acea durată. Cererea se va depune anterior perioadei solicitate.

Neplata cotizaţiei datorate Colegiului Medicilor din România pe o perioadă de 6 luni şi după atenţionarea scrisă a medicului de către consiliul colegiului teritorial atrage suspendarea calităţii de membru al colegiului până la plata cotizaţiei datorate şi a penalităţilor aferente. Suspendarea calităţii de membru al Colegiului Medicilor din România se propune de comisia administrativ financiar – contabilă, printr-un referat adresat biroului consiliului, în baza căruia se dispune cercetarea disciplinară a medicului restanţier.

Pe durata suspendării calităţii de membru al Colegiului Medicilor din România se suspendă drepturile şi obligaţiile ce decurg din prezentul statut.

Calitatea de membru al Colegiului Medicilor din România încetează în următoarele cazuri: la cererea titularului, prin renunţarea scrisă la calitatea de membru; prin deces; în cazul întreruperii activităţii pe o durată mai mare de 5 ani; prin retragerea calităţii de membru, cu titlu de sancţiune disciplinară, pronunţată prin decizia comisiei de disciplină şi rămasă definitivă.

Încetarea calităţii de membru al Colegiului Medicilor din România se constată prin decizie a biroului consiliului colegiului teritorial. Decizia este executorie şi va fi înscrisă, în mod corespunzător, în Registrul unic al medicilor.

Potrivit ştirilor juridice, se modifică şi Codul de deontologie medicală care se bazează pe acceleaşi princii fundamentale şi anume nediscriminarea, respectul demnităţii fiinţei umane, primordialitatea interesului şi a binelui fiinţei umane, obligativitatea normelor profesionale şi a celor de conduită, independenţa profesională, caracterul relaţiei medic – pacient, obligaţia diligenţei de mijloace, principiul specializării profesionale, respectul faţă de confraţi.

Aceste principii se împletesc cu jurământul lui Hippocrate pe care trebuie să îl depunnă orice medic şi anume: „Odată admis printre membrii profesiunii de medic: Mă angajez solemn să-mi consacru viaţa în slujba umanităţii; Voi păstra profesorilor mei respectul şi recunoştinţa care le sunt datorate; Voi exercita profesiunea cu conştiinţă şi demnitate; Sănătatea pacienţilor va fi pentru mine obligaţie sacră; Voi păstra secretele încredinţate de pacienţi chiar şi după decesul acestora; Voi menţine prin toate mijloacele onoarea şi nobila tradiţie a profesiunii de medic; Colegii mei vor fi fraţii mei; Nu voi îngădui să se interpună între datoria mea şi pacient consideraţii de naţionalitate, rasă, religie, partid sau stare socială; Voi păstra respectul deplin pentru viaţa umană de la începuturile sale chiar sub ameninţare şi nu voi utiliza cunostinţele mele medicale contrar legilor umanităţii. Fac acest jurământ în mod solemn, liber, pe onoare!”