Au fost publicate normele privind atestarea managerilor de transport în regim de taxi şi închiriere!


descarcaretaxiFuncţia de manager de transport în regim de taxi şi închiriere a fost introdusă relativ recent prin Ordonanţa Guvernului nr. 8/2016 publicată în Monitorul Oficial nr.66/2016 cu aplicare de la 1 februarie 2016. Acesta este definit ca persoana fizică angajată a unui transportator autorizat care este persoană juridică sau asociaţie familială şi care conduce permanent şi efectiv activităţile de transport în regim de taxi şi în regim de închiriere ale acestuia.

O noutate legislativă în domeniu, o reprezintă Hotărârea nr. 879/2016 pentru aprobarea Normelor privind pregătirea şi atestarea profesională a managerilor de transport în regim de taxi şi închiriere, publicată în Monitorul Oficial nr. 970/2016.

Cum se realizează pregătirea profesională?

Pregătirea profesională în vederea obţinerii certificatului de manager de transport în regim de taxi şi închiriere se realizează numai în centrele de pregătire şi perfecţionare profesională autorizate de Ministerul Transporturilor pentru pregătirea managerilor de transport şi are ca scop însuşirea de către candidaţi a cunoştinţelor şi competenţelor specifice domeniilor şi temelor conform programului de pregătire profesională a managerilor de transport în regim de taxi şi închiriere.

Concret, în vederea participării la cursurile de pregătire profesională a managerilor de transport în regim de taxi şi închiriere, candidaţii se înscriu la un centru de pregătire şi perfecţionare profesională autorizat de Ministerul Transporturilor. Dosarul de înscriere trebuie să conţină: cererea de înscriere, copie act de identitate, certificat de cazier judiciar, copie de pe diploma de absolvire a liceului, de pe certificatul de competenţă profesională a persoanei desemnate să conducă permanent şi efectiv activitatea de transport rutier de persoane, valabil, sau de pe certificatul de competenţă profesională a managerului de transport în regim de taxi şi închiriere, valabil şi declaraţie pe propria răspundere privind respectarea condiţiei de a avea reşedinţa curentă în România, în original.

Cum are loc atestarea profesională a managerilor de transport?

Trebuie să aveţi în vedere că pot participa la examenul pentru obţinerea certificatului de competenţă profesională a managerului de transport în regim de taxi şi închiriere doar candidaţii care au absolvit cursul de pregătire profesională, în termen de maximum 12 luni de la data absolvirii. Candidaţii care nu au promovat examenul în acest termen trebuie să urmeze un nou curs de pregătire.

Potrivit ştirilor juridice, examenul constă dintr-o probă cu durata de 60 de minute, cuprinzând 60 de întrebări cu 4 variante de răspuns, dintre care una singură este corectă iar pentru promovarea examenului, candidaţii trebuie să răspundă corect la cel puţin 70% din întrebări.

Certificatul de competenţă profesională a managerului de transport în regim de taxi şi închiriere

După promovarea examenului se eliberează certificatul de competenţă profesională, certificat eliberat de Ministerul Transporturilor prin Autoritatea Rutieră Română.

După depunerea documentelor, acest certificat se emite în termen de maximum 10 zile de la data înregistrării cererii la Autoritatea Rutieră Română – A.R.R.

De reţinut!

Odată cu aplicarea normelor privind pregătirea şi atestarea profesională a managerilor de transport în regim de taxi şi închiriere, firmele de taxi trebuie să aibă manageri specializaţi.

Aceştia vor trebui să urmeze cursurile centrelor de pregătire şi perfecţionare profesională autorizate de Ministerul Transporturilor şi apoi să participe la examenul pentru obţinerea certificatelui de competenţă profesională a managerului de transport în regim de taxi şi închiriere, acesta având o valabilitate de 10 ani. Pentru obţinerea certificatului, persoanele interesate vor avea de îndeplinit o serie de condiţii printre care absolvirea liceului, cu sau fără diplomă de bacalaureat şi să deţină certificatul de competenţă profesională pentru activitatea de transport rutier de persoane.

Managerii sunt obligaţi să urmeze 60 de ore de curs în centrele de pregătire şi perfecţionare profesională autorizate. Programul de pregătire profesională a managerilor de transport în regim de taxi şi închiriere include cursuri de drept civil, comercial, social, fiscal, gestionarea comercială şi financiară a firmelor, precum şi siguranţa rutieră şi securitatea transportului.

Certificatul de competenţă profesională a managerului de transport în regim de taxi şi închiriere, este eliberat de către Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea Rutieră Română.