Exercitarea profesiei de fizioterapeut are o nouă reglementare!


descarcare-12Profesia de fizioterapeut se exercita în scopul evaluării, planificării și implementării programelor de recuperare care îmbunătățesc sau restabilesc functiile motorii umane , măresc capacitatea de mișcare, calmează durerile și tratează ori previn problemele fizice asociate cu leziuni , boli , afecțiuni sau alte deficiente.

Activitatea acestei profesii este una importantă din acest motiv a fost adoptată Legea nr. 229/2016 privind organizarea şi exercitarea profesiei de fizioterapeut, precum şi pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Fizioterapeuţilor din România, publicată în Monitorul Oficial nr. 939/2016.

Fizioterapeutul furnizează servicii conexe actului medical, pentru dezvoltarea, menţinerea şi restabilirea capacităţii de mişcare şi a abilităţii funcţionale ale persoanelor, la nivel maxim posibil, pe toată perioada vieţii, în condiţiile în care capacitatea de mişcare şi funcţia sunt sau pot fi afectate de îmbătrânire, leziuni, boli, afecţiuni, alte condiţii patologice sau factori de mediu.

Cine poate primi titulatura de fizioterapeut?

Absolventul de studii universitare, posesor al unui titlu oficial de calificare în fizioterapie, care aplică, sub prescripţie medicală activităţi specifice pe baza principiilor de promovare a sănătăţii, de profilaxie şi tratare a bolilor, în baza diagnosticului clinic stabilit de medicul de specialitate poate obţine titulatura de fizioterapeut.

Profesia de fizioterapeut se exercită pe teritoriul României de către persoanele care îndeplinesc următoarele condiţii: deţin un titlu oficial de calificare în fizioterapie; nu se găsesc în vreunul dintre cazurile de nedemnitate sau incompatibilitate; sunt apte din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei, condiţie dovedită cu certificat medical eliberat conform legii; sunt membri ai Colegiului Fizioterapeuţilor din România.

Cum îşi poate exercita profesia fizioterapeutul?

Acesta îşi desfăşoară activitatea în baza competenţelor profesionale în sistemul public de sănătate şi/sau în sistem privat, independent, ca titular sau asociat al cabinetelor de practică independentă, sau în colaborare cu furnizori de servicii de îngrijiri medicale, asistenţă socială, cu baze de tratament din sistemul balnear, precum şi cu federaţii, cluburi, asociaţii sportive şi unităţi de învăţământ.

Se înfiinţează Colegiului Fizioterapeuţilor din România

Aceasta a fost înfiinţată în vederea monitorizării, controlului, autorizării şi exercitării profesiei de fizioterapeut, ca autoritate competentă în domeniu.

Printre atribuţiile Colegiului se enumeră: autorizează sau, după caz, avizează exercitarea profesiei de fizioterapeut pe teritoriul României; elaborează şi emite cardul profesional european, pentru membrii săi, în conformitate cu reglementările Uniunii Europene; recunoaşte titlurile oficiale de calificare în fizioterapie dobândite în celelalte state membre ale Uniunii Europene, în statele aparţinând Spaţiului Economic European şi în Confederaţia Elveţiană; adoptă Codul deontologic al fizioterapeutului; instituie un cadru de promovare şi dezvoltare a competenţei profesionale; reprezintă interesele membrilor săi în faţa autorităţilor publice şi administrative, în cadrul organismelor profesionale internaţionale, precum şi în litigiile cu terţii; ţine evidenţa fizioterapeuţilor autorizaţi şi, după caz, acordă, certifică, suspendă şi retrage dreptul de exercitare a profesiei de fizioterapeut în condiţiile prevăzute de normele metodologice de aplicare a prezentei legi; mediază şi arbitrează divergenţele între membrii săi, precum şi între aceştia şi terţi; întocmeşte şi actualizează permanent Registrul unic al fizioterapeuţilor.

Atenţie!!! În vederea exercitării profesiei de fizioterapeut, acesta trebuie să devină membru al Colegiului Fizioterapeuţilor din România, prin obţinerea autorizaţiei de liberă practică, în cel mult 12 luni de la absolvirea studiilor de specialitate. Iar în cazul în care fizioterapeutul nu a obţinut autorizaţia de liberă practică, acesta, la cerere, poate să obţină o autorizaţie de liberă practică provizorie, valabilă pe o perioadă de maximum 6 luni.

Exercitarea profesiei de fizioterapeut este incompatibilă cu orice acţiune de natură a aduce atingere demnităţii sale profesionale sau bunelor moravuri, conform Codului deontologic al fizioterapeutului. Pe perioada stării de incompatibilitate se suspendă dreptul de exercitare a profesiei.

Fizioterapeutul răspunde disciplinar pentru nerespectarea prevederilor prezentei legi, constatarea, cercetarea şi sancţionarea abaterilor disciplinare sunt prevăzute în Statutul Colegiului Fizioterapeuţilor din România. Mai mult răspunderea disciplinară a fizioterapeutului nu exclude răspunderea penală, contravenţională, civilă sau materială.

Urmează să fie adoptate şi normele metodologice de aplicare a prezentei legi în termen de 90 de zile de la intrarea legii în vigoare.