Risipa alimentară a atras atenţia Comisiei Europene care a impus statelor să ia măsuri pentru diminuarea acesteia. Drept urmare şi România s-a conformat acestor cerinţe fiind astfel adoptată Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare publicată în Monitorul Oficial nr. 934/2016. Aceasta este o măsură salutară având în vedere tonele de legume şi fructe care sunt zilnic aruncate la groapa de gunoi de către marile supermarketuri, când ele ar putea fi folosite de persoane care se află într-o situaţie nu tocmai roz.
Potrivit noutăţilor legislative, operatorii economici sunt obligaţi să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare.
Ce măsuri ar putea lua operatorii?
Aceştia pot lua următoarele măsuri:
- măsuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lanţul agroalimentar, începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia, comercializarea, ajungând până la consumatorul final, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră şi al serviciilor alimentare;
- vânzarea cu preţ redus a produselor aflate aproape de expirarea datei – limită de consum;
- transferul alimentelor prin donare sau sponsorizare, pentru consumul uman, dar aflate aproape de expirarea datei – limită de consum, către entităţi, devenite operatori din sectorul agroalimentar ca urmare a înregistrării la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, denumită în continuare ANSVSA, cu obligaţia respectării prevederilor legale cu privire la condiţiile de igienă, inclusiv cerinţele privind temperatura pe perioada depozitării şi transportului, precum şi la etichetarea corespunzătoare;
- direcţionarea subproduselor nedestinate consumului uman unor categorii de animale;
- direcţionarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal prin transformarea în compost;
- direcţionarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal în vederea valorificării lor prin transformare în biogaz;
Direcţionarea alimentelor aflate aproape de expirarea datei – limită de consum, provenite din donaţii sau sponsorizări, se face către operatorii din sectorul agroalimentar prevăzuţi de lege, acestora le este interzisă comercializarea în orice mod a alimentelor către alţi operatori din sectorul alimentar sau direct consumatorului final. De la această regulă se instituie şi o excepţie, astfel asociaţiile şi fundaţiile care devin operatori în sectorul agroalimentar, pot comercializa alimentele aflate aproape de expirarea datei – limită de consum, dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul asistenţei sociale.
De asemenea se mai prevede o excepţie în ceea ce priveşte operatorii din domeniul agroalimentar pot oferi către asociaţii, fundaţii şi întreprinderi sociale, alimentele aflate aproape de expirarea datei – limită de consum contra unei sume maxime de 3% + TVA din preţul de achiziţie, în cazul comercianţilor, şi de 3% + TVA din preţul de producţie, în cazul producătorilor şi procesatorilor. Acestea din urmă au posibilitatea comercializării însă se instituie şi în cazul lor preţul maxim care este de 25% + TVA din preţul de achiziţie, în cazul preluării de la comercianţi, respectiv cu maximum 25% + TVA din preţul de producţie, în cazul preluării de la producători sau procesatori.
Se instituie amenzi pentru operatori
Potrivit ştirilor juridice, neluarea măsurilor prevăzute mai sus, dacă fapta nu constituie infracţiune, se sancţionează cu amenda contravenţională de la 1.000 lei la 3.000 lei, pentru microîntreprinderi, de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru întreprinderi mici şi mijlocii şi de la 6.000 lei la 10.000 lei, pentru întreprinderi mari.
Atenţie!!! Această lege va intra în vigoare în 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial, respectiv 21 mai 2017, în acelaşi termen vor fi elaborate şi normele metodologice de aplicare a prezentei legi.