Doriţi să efectuaţi studii privind calitatea solului? Aflaţi cum puteţi fi atestat!


imagesattPersoanele care doresc să efectueze studii privind calitatea solului trebuie să fie atestate conform legii de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Mai mult atestarea persoanelor fizice şi juridice are drept scop verificarea capacităţii ştiinţifice şi tehnice a acestora de a îndeplini cerinţele pentru efectuarea studiilor prevăzute de lege.

În acest sens a fost emis Ordinul nr. 966/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice privind atestarea de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a persoanelor fizice şi juridice care îşi manifestă intenţia de a efectua studii privind calitatea solului, altele decât cele prevăzute la art. 3 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 38/2002 privind întocmirea şi finanţarea studiilor pedologice şi agrochimice şi finanţarea Sistemului naţional de monitorizare sol – teren pentru agricultură, precum şi sol – vegetaţie forestieră pentru silvicultură, publicat în Monitorul Oficial nr. 903/2016.

Ce studii poate efectua persoana autorizată?

Conform prevederilor Ordinului mai sus menţionat, persoana atestată poate efectua următoarele studii: studii pedologice; studii agrochimice, cu excepţia întocmirii planului de fertilizare şi a stabilirii măsurilor agropedoameliorative, necesare elaborării proiectelor de amenajamente pastorale; studii de bonitare pentru încadrarea în clase de calitate şi favorabilitate; studii pentru protecţia şi reabilitarea solurilor şi alte studii specifice care privesc ştiinţele solului.

Ce condiţii trebuie îndeplinite pentru a primi atestare?

Persoanele fizice sau juridice vor fi atestate dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

  • au angajat cu contract de muncă pe durată nedeterminată minimum un specialist care a absolvit studii superioare de specialitate de lungă durată în unul dintre domeniile: agricultură, horticultură, îmbunătăţiri funciare, geografie/alte domenii cu specializarea de geografie/planificare teritorială/geografia mediului/geochimie/geomorfologie – pedologie, studii de master geomorfologie şi cartografie cu elemente de cadastru/geografie aplicată şi dezvoltare regională/riscuri naturale şi amenajarea teritoriului/ştiinţa solului/geochimia resurselor minerale, altă specialitate, dar a obţinut gradul ştiinţific de cercetător ştiinţific I sau II din cadrul ICPA şi oficiului de studii pedologice şi agrochimice (OSPA) sau deţine titlul de expert emis de către MADR în timpul desfăşurării activităţii în cadrul oficiilor de studii pedologice şi agrochimice judeţene;
  • specialistul angajat de către persoana fizică/juridică trebuie să aibă o experienţă de minimum 5 ani în activitatea de realizare a studiilor privind calitatea solului;
  • specialistul angajat de către persoana fizică/juridică a susţinut şi promovat examinarea;
  • să deţin în proprietate un laborator de specialitate în domeniu.

Ce documente trebuie să conţină dosarul celui care doreşte atestare?

Menţionăm că un dosar incomplet atrage respingerea cererii iar dosarul trebuie să cuprindă următoarele documente menţionându-le doar pe cele mai importante, în detaliu se regăsesc în art. 14 din Ordinul menţionat:

  • cererea – tip completată pentru persoane fizice sau juridice;
  • certificatul de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului;
  • certificatul constatator de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului sau actul în baza căruia îşi desfăşoară activitatea, în copie;
  • copia BI/CI al/a reprezentantului legal al persoanei juridice/al/a titularului persoanei fizice;
  • documentele din care să rezulte experienţa angajaţilor în activitatea desfăşurată în domeniul pentru care se solicită atestarea;
  • dovada plăţii tarifului de atestare. Tariful de atestare este de 3.000 lei, care se plăteşte la data depunerii documentaţiei de către solicitant şi nu se returnează.

Specialistul trebuie să fie examinat

Potrivit ştirilor juridice, examinarea specialistului are loc în două etape: în prima etapă are loc o prezentare în faţa comisiei a unei lucrări realizate de către specialistul desemnat de persoana fizică/juridică în domeniul calităţii solului, aleasă de comisie din lista inclusă în dosarul de atestare iar în a doua etapă are loc susţinerea unui interviu de specialitate de către specialistul desemnat de persoana fizică/juridică. Pentru fiecare etapă va primi o notă iar media dintre ele trebuie să fie cel puţin 7,00.

Certificatul de atestare

În ceea ce priveşte valabilitatea acestuia, este valabil 5 ani, iar după expirarea valabilităţii parcurge aceeaşi procedură ca la obţinerea lui. În caz de nerespectare a condiţiilor de atestare se poate suspenda sau anula certificatul iar motivele se aduc la cunoştiinţa comisiei. Suspendarea sau anularea se dispune prin decizie a preşedintelui comisiei, în urma analizei din cadrul şedinţei comisiei, pe baza actelor de constatare încheiate de specialişti din cadrul oficiilor de studii pedologice şi agrochimice judeţene sau, după caz, a documentelor din care rezultă neîndeplinirea condiţiilor de atestare ori în temeiul punerii în mişcare a unei acţiuni penale împotriva persoanei atestate, în legătură cu activitatea pentru care a fost atestată.

Sunt prevăzute două cazuri în care se poate dispune anularea certificatului şi anume: dacă certificatul a fost suspendat de două ori se constată săvârşirea unor abateri similare celor pentru care s-a dispus anterior suspendarea acestuia precum şi cazul în care persoanele fizice/juridice atestate certifică, prin semnătură şi parafă, documente pentru domenii de activitate şi grupe de lucrări în care nu au fost atestate sau îşi continuă activitatea în perioada de suspendare. Persoana interesată poate contesta soluţia la conducătorul autorităţii publice centrale în cadrul căreia funcţionează comisia, iar împotriva acestei din urmă decizii se poate face plângere la instanţa competentă.

Rezumăm!

Pentru a putea fi atestat să efectuaţi studii privind calitatea solului aveţi nevoie de o atestare, atestare care se obţine de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Trebuie să îndepliniţi mai multe condiţii, care trebuie întrunite în mod cumulativ iar dosarul trebuie să conţină mai multe documente prevăzute în art. 14 din Ordinul nr. 966/2016, în caz contrar cererea dumneavoastră este respinsă.

Este obligatoriu să aveţi angajat cel puţin un specialist cu studii universitare în unul din domeniile enumerate de art. 13 alin. 1) lit. a din Ordin, specialist care va fi examinat de comisie şi care trebuie să obţină cel puţin nota 7,00 la examinare. Tariful de examinare este de 300 lei iar tariful de atestare este de 3.ooo lei care se plăteşte integral la data depunerii documentaţiei.

Trebuie să aveţi în vedere faptul că în cazul în care nu respectaţi dispoziţiile legale în materie se poate suspenda sau anula certificatul de atestare.