Agenţia Naţională de Administrare Fiscală începe verificarea mai amănuntiţă a contractelor de închiriere. Prima etapă este o campanie de informare a proprietarilor de locuinţe, urmată de acţiuni de control şi sancţiuni.
Conform ştirilor juridice prima etapă este în plină desfăşurare, astfel fiscul a declanșat campania de verificare a pieței chiriilor la sediile asociațiilor de proprietari. Acestea au început, deja, să le solicite celor care au contracte de închiriere să depună copii vizate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).
Șeful ANAF, a spus, recent, că vor fi inițiate verificări ale contractelor de închiriere. El a arătat că, inițial, va fi o campanie de informare a proprietarilor și, apoi, vor fi declanșate controale. Motivul acestei acțiuni este că Fiscul a constatat că declararea unor sume modice “este un fenomen” și, prin urmare, impozitele datorate bugetului ar fi mai mici decât în realitate. Mai mult asociațiile de proprietari le cer, deja, celor care au contracte de închiriere să depună copii vizate de ANAF.
Multe voci au considerat că această măsură este nelegală. S-a cosiderat că Fiscul nu are dreptul legal să ceară asociațiilor de proprietari să strângă copii după contractele de închiriere, iar acestea la rândul lor nu au dreptul să ceară proprietarilor copii după contractele de închiriere.
Legislaţia nu dă dreptul unei asociații să ceară proprietarilor contractele de închiriere. OUG 97 din 2005 privind domiciliul, reședința și actele de identitate spune că înscrierea în cartea de imobil a unei asociații se face pe baza actului de identitate (nu a contractului de închiriere). Tot aici apare și obligația ca această carte să fie prezentată ”la cerere, politiștilor sau lucrătorilor serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor”, deci nu Fiscului. Cum un contract de închiriere conține date de caracter personal, precum adrese, date de identificare acestea cad sub prevederile Legii nr. 677/2001 privind protecția datelor cu caracter personal. Persoanele care dețin astfel de infromații trebuie să fie înregistrate ca operatori, trebuie să existe acceptul persoanelor ale căror date sunt comunicate, ori aceste lucruri nu se întâmplă cu asociațiile de proprietari.
Să nu uităm! Persoanele fizice care închiriază locuința trebuie să știe că veniturile astfel obținute, chiriile, sunt venituri impozabile, pe care Codul fiscal le încadrează la “venituri din cedarea folosinței bunurilor”. În consecință, ele trebuie declarate la organul fiscal pentru a putea fi impozitate de stat. Obligația de declarare a acestor venituri și de plată a impozitului îi revine, în mod categoric, celui care obține venitul, nicidecum celui care plătește chiria. În toate situațiile, cel care stă în chirie nu are nicio obligație fiscală în privința contractului dintre el și deținătorul imobilului respectiv.