Nu plătești amenda? Poți presta muncă în folosul comunității !


justitie
O noutate legislativă a Codului Penal este posibilitatea instanței de a înlocui obligația de plată a amenzii neexecutate cu munca neremunerată în folosul comunității. Această măsură nu se aplică dacă persoana în cauză nu poate presta această muncă. Unei zile de amendă îi corespunde o zi de muncă în folosul comunității.

Dacă amenda a însoțit pedeapsa închisorii, obligația de muncă în folosul comunității se execută după executarea pedepsei închisorii. Coordonarea executării obligației de muncă în folosul comunității se face de către serviciul de probațiune.

Modul în care serviciul de probațiune monitorizează îndeplinirea acestei obligații este prezentat în HG 603/2016 privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.079/2013 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a dispoziţiilor Legii nr. 252/2013 privind organizarea şi funcţionarea sistemului de probaţiune care a fost publicată în Monitorul Oficial 695 din 7 septembrie 2016. Prevederile sale se aplică de la publicare.

Planificarea muncii neremunerate în folosul comunității

Punerea în executare a amenzii prin prestarea unei munci în folosul comunității aparține biroului de muncă în folosul comunității din cadrul serviciului de probațiune de pe raza teritorială  a locuinței persoanei. După primirea hotărârii instanței, se va repartiza un consilier de probațiune care va derula procesul de supraveghere a modului în care se execută munca neremunerată în folosul comunității.

Dacă există o amendă penală neachitată, consilierul de probațiune sesizat va transmite celui supravegheat o convocare la sediul serviciului probațiune în care specifică necesitatea ca cel în cauză să prezinte un act medical din care să rezulte că este apt de muncă. Dacă nu aduce actul medical, consilierul de probațiune îi acordă încă 30 de zile pentru îndeplinirea acestei obligații. Dacă nu se conformează îi dă un avertisment și dacă și după cel de-al doilea avertisment cel în cauză nu se conformează, consilierul de probațiune va sesiza instanța de judecată. Rețineți că aceste avertismente se cumulează pe perioada termenului de supraveghere.

Împotriva avertismentelor, cel în cauză poate face plângere la șeful ierarhic superior al consilierului de probațiune în 5 zile de la primirea avertismentului. Dacă plângerea sa este admisă, avertismentul poate fi anulat.

Pe baza evaluării persoanei, consilierul de probațiune emite o decizie de executare prin care stabilește în care din cele două instituții din comunitate menționate în hotărârea judecătorească se va executa munca neremunerată în folosul comunității, va menționa și numărul de ore de muncă neremunerată corespunzător zilelor – amendă stabilite prin hotărâre, perioada desfășurării muncii, tipurile de activități ce pot fi desfășurate și termenul limită pentru începerea acesteia.

Punerea în executare a măsurii

Știrile juridice prevăd că executarea efectivă a muncii neremunerate în folosul comunității provenite din transformarea amenzii sau a amenzii care însoțește pedeapsa închisorii se realizează în maximum 2 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii de executare a pedepsei amenzii prin muncă neremunerată în folosul comunității. Rețineți că executarea încetează prin finalizarea orelor stabilite prin hotărâre sau prin plata amenzii corespunzătoare zilelor-amendă neexecutate.

 Imposibilitatea punerii în executare a măsurii

Dacă persoana care trebuie să execute munca neremunerată în folosul comunității nu este găsită sau nu poate fi contactată, consilierul de probațiune sesizează judecătorul delegat. Este posibil ca atunci când măsura este pusă în executare sau pe parcursul executării ei, să se constate că persoana este inaptă să presteze activitățile stabilite sau aceasta prezintă risc pentru sănătatea altor persoane.

Dacă actele medicale prevăd că cel în cauză și-a pierdut capacitatea de muncă sau aceasta este diminuată, consilierul de probațiune se va adresa autorităților medicale competente. Dacă se constată că este inapt de muncă, consilierul de probațiune va informa instanța de executare. Dacă inaptitudinea de muncă se referă doar la anumite tipuri de activități, consilierul de probațiune va stabili ce activități poate desfășura persoana în cauză.

În caz de incapacitate temporară de  muncă, la încetarea cauzei, consilierul de probațiune va relua demersurile pentru continuarea muncii neremunerate.

Modul de desfășurare a activității neremunerate în folosul comunității

După stabilirea instituției unde se va desfășura munca neremunerată este desemnat un supraveghetor în cadrul acesteia care va efectua instructajul celui supravegheat cu privire la regulile pe care trebuie să le respecte, programul de lucru și normele de securitate și sănătate în muncă. Dacă perioada de timp în care se execută orele de muncă neremunerată este mai mare de două luni, supraveghetorul va informa consilierul de probațiune o dată pe lună despre derularea activității.

La finalizarea orelor de muncă neremunerată în folosul comunității instituția înaintează serviciului de probațiune evidența orelor de activitate neremunerată. Consilierul de probațiune întocmește un raport privind modul în care a fost executată măsura și îl comunică instanței. Dacă munca neremunerată executată provine din transformarea unei amenzi penale sau a unei părți dintr-o amendă penală, consilierul de probațiunea poate elibera, după finalizarea activității, o adeverință privind executarea muncii, din care să rezulte numărul de zile-amendă plătite prin prestarea muncii neremunerate în folosul comunității.

Când este înlocuită măsura cu închisoarea?

Știrile juridice prevăd că instanța înlocuiește zilele-amendă neexecutate prin muncă în folosul comunității cu un număr corespunzător de zile de închisoare dacă cel în cauză nu execută obligația de muncă așa cum a fost stabilită de instanță sau săvârșește o nouă infracțiune care este descoperită înainte de executarea integrală a obligației de muncă în folosul comunității. În acest caz, zilele-amendă neexecutate prin muncă în folosul comunității în momentul comiterii noii infracțiuni și înlocuite cu închisoarea, se vor adăuga la noua pedeapsă.

Rețineți că, dacă cel în cauză nu își dă consimțământul să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității, amenda neexecutată va fi înlocuită cu închisoarea.

De reținut!

În cazul persoanei juridice nu este posibilă executarea amenzii prin muncă în folosul comunității, singura soluție fiind executarea silită conform Codului de procedură fiscală. Pentru persoanele fizice o zi de muncă în folosul comunității înseamnă 2 ore de activitate efectivă. În plus, această muncă nu poate fi executată în timpul nopții sau în zilele de duminică și sărbători legale.