Recent în Monitorul Oficial nr. 722/2016 a fost publicat Ordinul nr. 1515/2016 pentru aprobarea Regulamentului – cadru privind organizarea şi desfăşurarea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante prevăzute pentru funcţii de execuţie specifice în Ministerul Afacerilor Externe. Acesta reprezintă o noutate legislativă abrogând Ordinul nr. 2.359/2007, ordin care nu a fost publicat în Monitorul Oficial.
Ordinul are ca scop stabilirea condiţiilor de organizare şi desfăşurare a concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante prevăzute pentru funcţii de execuţie specifice în Ministerul Afacerilor Externe.
Ce condiţii trebuie să îndeplinească candidaţii?
Fiecare candidat trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
a) se bucură de toate drepturile politice şi civile prevăzute în Constituţia României, republicată, şi în legile în vigoare;
b) are cetăţenia română şi domiciliul în România;
c) cunoaşte limba română, scris şi vorbit;
d) are vârsta minimă reglementată de prevederile legale;
e) are capacitate deplină de exerciţiu;
f) îndeplineşte condiţiile de studii şi, după caz, de vechime sau alte condiţii specifice potrivit cerinţelor posturilor scoase la concurs;
g) cunoaşte cel puţin o limbă străină, potrivit cerinţelor posturilor scoase la concurs;
h) are o stare de sănătate corespunzătoare postului pentru care candidează, atestată pe baza adeverinţei medicale eliberate de medicul de familie sau de unităţile sanitare abilitate;
i) nu a fost condamnat definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii, contra statului ori contra autorităţii, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiţiei, de fals ori a unor fapte de corupţie sau a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie, care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcţiei, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea.
Care sunt probele pe care trebuie să le parcurgă candidaţii?
Concursul constă în parcurgerea următoarelor probe succesive, după cum urmează:
a) proba depunerii şi selecţiei dosarelor;
b) proba scrisă şi/sau proba practică;
c) proba interviului;
d) proba verificării dosarelor;
e) proba testării medicale şi psihologice şi a obţinerii avizului Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS) pentru accesul la informaţiile clasificate.
Ce presupune proba scrisă?
În ceea ce priveşte proba scrisă, aceasta se desfăşoară în maximum 10 zile lucrătoare de la publicarea rezultatelor verificărilor obiecţiunilor scrise, transmise după verificarea dosarelor încărcate în formularul electronic. Proba scrisă se susţine atât în limba română, cât şi în limba străină declarată la înscriere. Limba în care trebuie tratat fiecare subiect se anunţă candidaţilor în momentul comunicării subiectelor. Aceasta are ca scop evaluarea cunoştinţelor teoretice şi abilităţile din domeniul de activitate al posturilor scoase la concurs, cunoştinţele şi abilităţile în utilizarea limbii străine declarate la înscriere, precum şi cultura generală. Timpul destinat pentru elaborarea lucrării scrise este de maximum 3 ore din momentul comunicării subiectelor şi va fi anunţat la începutul probei scrise.
Ce presupune proba interviului?
Interviul are loc în maximum 15 zile lucrătoare de la publicarea rezultatelor soluţionării contestaţiilor după proba scrisă. Informaţiile cu privire la programarea candidaţilor, data şi locul desfăşurării interviului se publică pe pagina de internet şi la avizierul MAE cu cel puţin 5 zile calendaristice înaintea desfăşurării lui.
Criteriile de evaluare pentru interviu sunt: abilităţi şi cunoştinţe impuse de funcţie; capacitatea de analiză şi sinteză; motivaţia candidatului; comportamentul în situaţii de criză; iniţiativă şi creativitate. Se vor considea admişi în urma interviului candidaţii care au obţinut cele mai mari punctaje dintre candidaţii care au concurat pentru acelaşi profil de posturi, în limita posturilor scoase la concurs.
Verificarea dosarelor
Potrivit ştirilor juridice, candidaţii declaraţi admişi în urma interviului au la dispoziţie 3 zile lucrătoare pentru a depune dosarul de concurs, în format fizic, care conţine documente personale. După depunerea dosarelor Comisiei îî revine sarcina de a verifica dosarele, aceasta analizează, în maximum 5 zile lucrătoare, conformitatea documentelor depuse în format fizic, de candidaţi, cu cele depuse electronic, iar listele candidaţilor admişi, respectiv respinşi se publică pe pagina de internet şi la avizierul MAE.
Ultima probă pentru candidaţii declaraţi admişi constă în testarea medicală şi psihologică la centrul de medicină care deserveşte MAE şi completarea formularelor pentru solicitarea avizului ORNISS pentru accesul la informaţii clasificate.
Trebuie să avem în vedere faptul că probele concursului nu sunt deloc uşoare şi îşi propune să-i aleagă pe cei mai buni candidaţi.