Dat fiind viteza tehnologiilor digitale este necesară adaptarea unor noi norme care să reglementeze drepturile de autor. Deoarece tehnologiile digitale schimbă modul în care muzica, filmele, televiziunea, radioul, cărțile și presa sunt produse, distribuite și accesate. Noile servicii online, cum ar fi streamingul muzical, platformele de conținut video la cerere și agregatoarele de știri au devenit foarte populare, iar consumatorii se așteaptă din ce în ce mai mult să poată accesa conținut cultural atunci când se deplasează sau când traversează granițele. Noul peisaj digital va crea oportunități pentru creatorii europeni, atât timp cât normele oferă claritate și securitate juridică pentru toți actorii din domeniu.
Comisia Europeană în ceea ce priveşte drepturile de autor, ca parte a Strategiei privind piața unică digitală, are în ansamblu trei mari priorități, conform unui comunicat publicat pe site-ul Comisiei Europene.
Potrivit ştirilor juridice se doreşte o ofertă de conținut mai variată și un acces mai larg la aceasta online și peste granițe. Comisia propune un mecanism juridic prin care radiodifuzorii să obțină mai ușor de la titularii de drepturi autorizațiile de care au nevoie pentru a transmite online programe în alte state membre ale UE. Asigurarea posibilității radiodifuzorilor de a oferi marea majoritate a conținutului lor, cum ar fi știri, emisiuni culturale, emisiuni politice, documentare sau programe de divertisment, și în alte state membre va oferi consumatorilor mai multe posibilități de alegere. Pentru a încuraja dezvoltarea în Europa a ofertei de video la cerere, Comisia solicită statelor membre să înființeze organisme de negociere, care să ajute titularii de drepturi în domeniul audiovizual și platformele să ajungă la acorduri de licență, inclusiv pentru serviciile transfrontaliere.
În legislaţie se prevăd norme îmbunătățite privind drepturile de autor în domeniul educației, cercetării, patrimoniului cultural și incluziunii persoanelor cu handicap. Ca urmare a directivei propuse, cercetătorii din UE vor putea utiliza mai ușor tehnologiile de extragere de text și date, pentru a analiza seturi mari de date. Acest lucru va asigura un foarte necesar stimulent pentru cercetarea inovatoare, având în vedere că astăzi, aproape toate publicațiile științifice sunt digitale, iar volumul lor total crește în fiecare an, pe plan mondial, cu 8-9 %. Comisia propune o nouă excepție obligatorie în UE, care va permite instituțiilor de patrimoniu cultural să conserve operele în format digital, fapt care prezintă o importanță crucială pentru supraviețuirea patrimoniului cultural și accesul cetățenilor la acest patrimoniu pe termen lung.
Se doreşte o piață mai echitabilă și sustenabilă pentru creatori, industriile creative și presă. Directiva privind drepturile de autor vizează consolidarea poziției titularilor de drepturi în ceea ce privește negocierea și remunerarea pentru exploatarea online a conținutului lor pe platformele de video-sharing. Aceste platforme vor avea obligația de a se dota cu mijloace eficiente, cum ar fi tehnologia care detectează automat piesele muzicale sau operele audiovizuale identificate de titularii de drepturi și a căror autorizare sau eliminare este convenită de aceștia cu platformele.
Astfel, Comisia Europeană a prezentat miercuri, 14 septembrie, un set de propuneri de modernizare a drepturilor de autor, care urmăresc creșterea diversității culturale în Europa și a conținutului disponibil online. Propunerile stabilesc și instrumente de sprijinire a inovării în instituțiile de învățământ, de cercetare și de patrimoniu cultural.