Noutăți privind acordarea tichetelor sociale pentru grădiniță


tichete-gradinita
Având în vedere că sunt multe familii cu o situație financiară precară, care au copii ce nu merg la grădiniță, legiuitorul a decis să acorde un ajutor bănesc, creat  în scopul de a-i ajuta pe cei aflați în nevoie să cumpere mâncare, haine, rechizite. Ajutorul acordat de stat pentru a-i stimula pe părinți să își ducă copiii la grădiniță se acordă, la cerere,  sub forma unui tichet social.

Aceste tichete sociale sunt bonuri valorice în cuantum de 50 lei/lună pentru fiecare copil înscris la grădiniță. Valoarea acestui tichet s-a raportat la indicatorul social de referință fiind de 0,1 ISR (unde ISR este de 500 lei).

Reglementări cu privire la cererea ce trebuie depusă pentru a primi aceste tichete sociale, actele ce trebuie să o însoțească, data de la care se acordă și în ce cazuri se pierde acest drept au fost stabilite prin Hotărârea nr. 626/2016 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate şi a procedurii de acordare a tichetelor sociale pentru grădiniţă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 15/2016 care a fost publicată în Monitorul Oficial 688 din 5 septembrie 2016.

Depunerea cererii

Stimulentul se acordă lunar pe perioada participării copilului la activitățile organizate în cadrul unităților de învățământ preșcolar în perioada septembrie-iunie. Noutățile legislative prevăd că această perioadă include și zilele libere acordate prin lege, vacanțele și săptămâna altfel, dispoziție care nu se regăsea în vechea reglementare.

Cererea se întocmește de către reprezentantul familiei/reprezentantul legal al copilului și se înregistrează la primăria comunei, a orașului, municipiului sau sectorului din București în a cărei rază teritorială își are domiciliul, reședința sau locuiește efectiv familia. În cazul cetățenilor altor state, apatrizi sau străini, se aplică aceleași reguli ca în cazul cetățenilor români.

Până în 5 septembrie 2016 cererea pentru acordarea tichetelor se făcea în 30 de zile de la data înscrierii copilului la grădiniță. Noutățile legislative prevăd că aceasta poate fi făcută oricând în perioada anului școlar, iar stimulentul se acordă din prima lună în care copilul a îndeplinit criteriile de frecvență.

Actele ce trebuiesc atașate la cerere

Componența familiei, filiația copiilor se dovedesc cu livretul de familie. Dacă nu este eliberat livretul de familie sau situația familiei nu este evidențiată în acesta, la cerere se vor atașa în copie: certificatele de naștere ale copiilor aflați în întreținerea familiilor defavorizate, certificatul de căsătorie, hotărârea judecătorească de încredințare în vederea adopției și de încuviințare a adopției. În plus, se va atașa dispoziția conducătorului direcției generale de asistență socială și protecția copilului sau hotărârea comisiei pentru protecția copilului sau a instanței pentru măsura plasamentului sau hotărârea judecătorească de instituire a tutelei sau dispoziția autorității tutelare.

După caz, se mai pot atașa hotărârea judecătorească prin care soțul/soția este declarat dispărut/dispărută, hotărârea judecătorească prin care soțul/soția este arestat/arestată preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă privativă de libertate și nu mai participă la întreținerea copiilor, hotărârea judecătorească de stabilire a domiciliului copilului în cazul părinților divorțați sau despărțiți în fapt (dacă acesta din urmă nu există, situația de fapt se va proba prin ancheta socială și stimulentul va fi acordat părintelui care are în îngrijire copiii).

Soluționarea cererii

 Admiterea sau respingerea cererii se face prin dispoziție scrisă a primarului care se emite în 5 zile de la data finalizării verificării îndeplinirii condițiilor de eligibilitate și ținând cont de data la care a fost înscris copilul la grădiniță.

Știrile juridice prevăd că, dacă după respingerea dreptului, sunt îndeplinite condițiile de acordare a stimulentului educațional, acordarea sa se va face prin dispoziție scrisă a primarului pentru toată perioada rămasă până la finalizarea anului școlar.

 Verificarea prezenței copiilor

Copilul trebuie să meargă zilnic la grădiniță, prezența sa va fi monitorizată și de aceasta va depinde acordarea sau nu a stimulentului educativ. Excepția de la frecvența regulată la grădiniță o reprezintă absențele motivate care nu vor afecta acordarea tichetelor sociale dacă nu depășesc 50% din zilele de grădiniță.

Verificarea prezenței copiilor se realizează inopinat de către conducătorul unității de învățământ și asistentul social sau personalul desemnat din cadrul primăriei, fiecare cel puțin o dată pe lună. Vizitele neanunțate au loc prin sondaj în grădinițe.

Sunt considerate absențe medicale motivate doar dacă părinții aduc la grădiniță  scutiri medicale corespunzătoare perioadelor în care au lipsit copiii. Cadrul didactic verifică situația acestor absențe, iar pentru cele medicale  se va prezenta obligatoriu certificatul medical sau scutirea medicală în vederea motivării absențelor până la data de 3 a lunii următoare.

Legiuitorul a stabilit că, în mod excepțional, o singură dată în anul școlar, copiii pot beneficia de tichete sociale și dacă în luna monitorizată au lipsit mai mult de 50% din zilele de grădiniță, din motive medicale. În plus, s-a stabilit că în noțiunea de învoiri sunt încadrate situațiile în care copiii pot fi învoiți de către părinți în limita a 3 zile pe lună, cu condiția anunțării cadrelor didactice.

Modificarea dreptului la stimulent

Noutățile legislative prevăd că în luna în care se comunică sau se constată că unul sau mai mulți copii din familie nu îndeplinesc condițiile de frecvență, tichetul social pentru grădiniță nu se acordă pentru copilul/copiii din acea situație. Până în 5 septembrie 2016 în acest caz, se suspenda dreptul la tichetul social.

Modificarea sau încetarea dreptului se va face începând cu luna următoare celei în care se comunică sau se constată neîndeplinirea condițiilor legale pentru acordarea lor. Dacă ulterior familia îndeplinește condițiile pentru acordare, se va depune o nouă cerere și se va emite o nouă dispoziție pentru perioada rămasă până la finalizarea perioadei de acordare.

Învățătura este un lux sau o necesitate?

Statul ar trebui să sprijine în mod constant toți copiii și cu precădere pe cei care fac parte din familiile defavorizate. Nu ar trebui ca școala să ajungă să fie un lux, ea trebuie să fie o necesitate și o stare de normalitate.