În rețeaua externă a Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA) există o activitate care este asigurată prin reprezentanții săi în cadrul birourilor care constituie rețeaua economică externă. Reprezentanții MECRMA din rețeaua externă au calitatea de membri ai Corpului diplomatic și consular al României pe durata trimiterii lor în misiune în străinătate cu condiția să fie acreditați în această funcție.
Legiuitorul a elaborat noi reguli privind organizarea concursului pentru ocuparea posturilor din rețeaua externă din cadrul MECRMA. Astfel, în Monitorul Oficial 674 din 1 septembrie 2016 a fost publicat Ordinul nr. 879/2016 pentru aprobarea Regulamentului privind condiţiile şi modalităţile de desfăşurare a concursului intern pentru trimiterea în misiune permanentă în străinătate şi de ocupare a posturilor din reţeaua externă a Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri. Prevederile legale au intrat în vigoare la 1 septembrie 2016.
Regula este că trimiterea în misiune permanentă a personalului din cadrul aparatului propriu al MECRMA (personal detașat, contractual sau din cadrul corpului funcționarilor publici) se face în urma promovării concursului intern și cu condiția obținerii avizelor favorabile din partea Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat și a MAE.
Cine poate participa la concurs?
Noutățile legislative arată că pot participa la concurs cei care pot ocupa o funcție publică, nu au fost condamnați pentru infracțiuni care îi fac incompatibili cu funcția, nu au desfășurat poliție politică și sunt apți din punct de vedere medical. În plus, trebuie să fi urmat în țară sau străinătate studii universitare cu diplomă de licență, nu au fost rechemați la post din motive disciplinare în ultimii 5 ani. În plus, trebuie să cunoască două sau mai multe limbi străine (una să fie engleza sau franceza) și să aibă permis de conducere categoria B.
În ce constă concursul?
Concursul presupune parcurgerea etapei selecției dosarelor de înscriere, a probei scrise și a interviului și, după fiecare etapă, fiecare candidat va primi calificativul admis sau respins. Știrile juridice prevăd că la următoarea etapă se vor prezenta doar candidații declarați admiși la etapa precedentă. Concursul se desfășoară într-o singură sesiune anuală. În cazul posturilor pentru misiunea permanentă durata este de 4 ani și poate fi prelungită cu un an. Regula este că postul pentru care a existat cel puțin o prelungire de un an în condițiile împlinirii anterior a duratei de 4 ani se scoate obligatoriu la concurs.
Candidații vor depune dosarele care vor fi analizate. Cei care întrunesc condițiile cerute vor fi admiși pentru etapa următoare. Rezultatul se comunică în 3 zile lucrătoare de la data expirării termenului de depunere a dosarelor. Candidații pot contesta, în scris, în termen de cel mult o zi lucrătoare de la data afișării rezultatele selecției dosarelor.
Proba scrisă are loc în maximum două zile lucrătoare de la publicarea rezultatelor eventualelor contestații de la selecția dosarelor de concurs. Proba scrisă constă în redactarea unei lucrări și/sau în rezolvarea unor teste-grile în limba română și/sau limba engleză sau franceză și se susține de către candidații declarați admiși la selecția dosarelor de concurs. În cadrul probei scrise se vor evalua cunoștințele și abilitățile din domeniile de competență ale MECRMA și cultura generală și economică. Durata acesteia este de 3 ore. Notele se acordă de la 0 la maximum 10 și pentru a fi declarați admiși candidații trebuie să obțină minimum 7. Cine promovează proba, participă la proba interviu. Candidații au dreptul de a contesta rezultatele, în scris, în cel mult o zi lucrătoare de la data afișării rezultatelor probei scrise.
Evaluarea finală a celor care au trecut de proba scrisă are loc sub forma unui interviu care se va ține în minimum două zile de la data soluționării contestațiilor de la proba scrisă. Acest interviu poate fi înregistrat audio/video cu acordul scris al candidatului. Acesta se poate desfășura parțial/total în limba română sau în limbile străine cunoscute de candidat.
După finalizarea interviului, comisia va acorda fiecărui candidat calificativul admis sau respins, după caz. Candidatul care nu obține calificativul admis pentru niciuna dintre opțiuni de la cel puțin jumătate plus unu din membrii comisiei de concurs este declarat respins. Dacă niciun candidat nu este declarat admis, postul rămâne neocupat.
Personalul admis pentru trimiterea în misiune permanentă va efectua un program de pregătire care va fi stabilit de MECRMA și MAE. Această pregătire va dura minimum 20 de zile lucrătoare și cel mult 30 de zile lucrătoare. La finalizarea programului de pregătire persoana selecționată va supune aprobării ministrului economiei, comerțului și relațiilor din mediul de afaceri un plan de activitate minimal pentru primele 12 luni.
Noutățile legislative prevăd că, în cazul neprezentării la post în mod nejustificat, persoanele declarate admise la concursul organizat nu mai pot participa la un alt concurs de trimitere în misiune permanentă sau procedură de voluntariat o perioadă de 5 ani.
Dacă se decide rechemarea de la post din motive disciplinare, persoana în cauză nu va avea dreptul să candideze pentru ocuparea unui alt post în străinătate ca reprezentant al MECRMA timp de 5 ani de la data rechemării.
Procedura voluntariatului
Aceasta presupune trimiterea reprezentanților MECRMA în misiune permanentă cu durata de 13 luni pe posturile vacante sau neocupate. Se identifică posturile ce urmează a fi ocupate, se anunță procedura prin afișarea la sediul MECRMA. Candidații vor depune la direcția resurse umane în 10 zile lucrătoare de la anunțarea demarării procedurii o cerere însoțită de un curriculum vitae. Cererile sunt analizate și sunt selectați candidații care corespund acelor posturi.