Ai carte, ai parte! Celebra expresie are o altă valoare pentru elevii care au obţinut vara aceasta media 10 la Evaluarea Naţională sau la examenul de Bacalaureat. Conform legislaţie, recent a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 683/2016 Hotărârea de Guvern nr. 615/2016 care prevede acordarea de stimulente financiare absolvenţilor care au obţinut media 10 la evaluarea naţională 2016 pentru absolvenţii clasei a VIII – a şi la examenul naţional de bacalaureat sesiunea iunie – iulie 2016.
Stimulentele sunt în valoare de 1.000 de lei pentru fiecare absolvent care a obţinut media 10 la Evaluarea naţională pentru clasa a VIII-a, respectiv de 3.000 de lei pentru fiecare absolvent de liceu care a obţinut media 10 la examenul naţional de Bacalaureat 2016.
În anul 2016, un număr de 86 de absolvenți de clasa a XII-a au obținut media 10 la examenul de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2016, iar 253 de absolvenți de clasa a VIII-a au obținut media 10 la evaluarea națională, conform iinformaţiilor comunicate.
Se doreşte susținerea tinerilor capabili de performanțe școlare înalte iar acest lucru reprezintă o parte integrantă a politicilor educaționale promovate de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice.
De asemenea se acordă stimulente şi angajatorilor care angajează elevi şi studenţi. Conform legislaţiei în vigoare, pot beneficia de stimulente financiare, dacă încadrează în muncă elevi şi studenţi. Mai exact, firmele respective pot beneficia de un stimulent financiar lunar în valoarea de 250 lei, acordat din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pentru fiecare elev şi student încadrat în muncă, conform prevederilor Legii nr. 72/2007. Diferenţa dintre stimulentul financiar lunar acordat şi salariul realizat se suportă de către angajator, din fonduri proprii. Angajarea elevilor şi studenţilor se poate realiza pe perioada vacanţelor, iar stimulentul financiar se poate acorda pentru o perioadă de maximum 60 de zile lucrătoare, într-un an calendaristic.
Ştirile juridice ne arată că beneficiază de acest stimulent financiar angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi în baza: unui contract individual de muncă pe durată determinată, egală sau mai mică decât durata vacanţei, încheiat în condiţiile legii, cu norma întreagă sau, după caz, cu timp parţial; unui contract de muncă temporară numai dacă durata misiunii de muncă temporară este egală, sau mai mică decât durata vacanţei. În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani, contractul individual de muncă încheiat cu durata timpului de muncă de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână se considera încheiat cu normă întreagă.
Trebuie să avem în vedere că nu beneficiază de stimulentul financiar angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi anterior datei de începere a vacanţei stabilite potrivit legii, pentru elevii şi studenţii respectivi, nici angajatorii care au beneficiat, pentru aceștia, de stimulentul financiar prevăzut în lege pentru o perioada de 60 de zile lucrătoare în cursul anului calendaristic.