Prescripţia aplicării amenzii contravenţionale pentru lipsa rovinietei


imagesroviPentru a circula în legalitate în reţeaua de drumuri naţionale din România, toţi conducătorii auto trebuie să plătească un tarif de utilizare numit rovinietă. Preţul se stabileşte în funcţie de tipul de autovehicul şi de perioada de valabilitate a rovinietei. În cazul în care sunt surprinşi în trafic de către agenţii constatatori sau de camerele video fără această rovinietă sau dacă valabilitatea ei a expirat, şoferii sunt pasibili de o amendă.

Ne propunem să analizăm un caz practic în ceea ce priveşte prescripţia amenzii contravenţionale.

Prin procesul verbal de constatare și sancționare a contravenției ce face obiectul plângerii de față, agentul constatator al intimatei a reținut la controlul efectuat la data de 18.12.2014, că autovehiculul categoria A, cu număr de înmatriculare X, deținut de petent, a circulat fără rovinietă. S-a reținut că fapta respectivă constituie contravenție potrivit art. 8 alin. 1 din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România, cu modificările și completările ulterioare, iar potrivit alin. 3 ind. 2 al aceluiași articol se sancționează cu amendă de 250 de lei.

Interpretând prevederile art. 9 din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002, instanța a reținut că, constatarea contravenției și aplicarea sancțiunilor contravenționale se fac de către agenții constatatori enumerați la art. 9 alin 1 lit.a)-c). Constatarea contravenției se poate face și cu ajutorul unor mijloace tehnice omologate, amplasate pe rețeaua de drumuri naționale din Romania, consemnându-se aceasta în procesul verbal.

În concluzie, instanța a apreciat că data constatării contravenției este data la care mijlocul tehnic a înregistrat fapta, dată la care agentul constatator ar trebui să verifice dacă a fost săvârșită o contravenție, iar în termen de 2 luni să întocmească procesul verbal, astfel cum prevede art. 9 din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002.

Instanța de apel reține că art. 9 din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002, care poate fi consultată pe portalele juridice, nu reglementează un termen special de prescripție – un astfel de termen trebuie prevăzut în mod expres de actul normativ – ci are ca scop nesancționarea succesivă pentru un interval de timp determinat a aceleiași persoane pentru săvârșirea contravenției de a nu deține rovinietă valabilă ( în situația contrară, în fapt se poate întâmpla ca aceeași persoană, circulând pe aceeași rută cu același autovehicul, fără a deține rovinietă valabilă să fie sancționat în intervalul de 2 luni de zile de zeci de ori ).

Prin urmare, excepția prescripției aplicării respectiv a executării sancțiunii contravenționale nu își găsește aplicabilitate în speța de față, întrucât procesul verbal a fost întocmit în termenul legal de 6 luni de la săvârșirea contravenției și comunicat în termenul de 2 luni de zile de la data aplicării sancțiunii.

Potrivit ştirilor juridice odată ce a fost întocmit procesul verbal, agentul constatator trebuie să comunice procesul verbal contravenientului în termen de 2 luni de zile de la data întocmirii procesului verbal, sancțiunea fiind nulitatea proceselor verbale încheiate pentru acest interval de timp.