Cum se realizează înregistrarea soiurilor de pomi fructiferi? Dar cea a furnizorilor de puieți?


applesSe spune că, pentru o viață împlinită, trebuie, ca un minim necesar, „să pui un pom, să crești un copil, să ridici o casă”. Dacă te vor ține cu adevărat curelele, poți să plantezi o livadă-ntreagă, să crești o duzină de copii, construindu-i fiecăruia câte o casă. Ușor nu-ți va fi, vei ajunge de pomină. Dar sentimentul de împlinire… Va fi suprem!

Să revenim, acum, pe terenul concretului! Dacă tot te ostenești să plantezi un pom, ar fi bine să știi sigur că-i de soi, pentru a nu ajunge în situația în care te-a bucurat prețul mic și-ai aruncat banii pe vreun puiandru de măr pădureț ce ține loc de „pom altoit”. Pe vânzătorul necinstit nu-l împiedică nimic să-și laude „materialul de plantare fructifer”, dar la pomul lăudat nu te vei duce cu sacul.  

Și mai precaut trebuie să fii atunci când intenționezi să înființezi o livadă „ca la carte”, investiție care poate costa mai mult decât construirea unei case. De ai asemenea planuri, nu te vei hazarda să cumperi puieți de la fitecine, știind că-n ziua de azi se umblă adesea cu ocaua mică.

În plus, furnizorii de material de înmulţire şi plantare fructifer trebuie să fie înregistraţi oficial pentru comercializarea materialului destinat producţiei de fructe, în acord cu măsurile de implementare statornicite de Comisia Europeană.

Vor fi exceptați de la prevederile privind înregistrarea acei furnizori care comercializează material de înmulţire şi plantare fructifer doar către consumatorii finali neprofesionişti. Așa prevede Ordinul MADR 82/2010 privind comercializarea materialului de înmulţire şi plantare fructifer destinat producţiei de fructe pe teritoriul României!

 

Știri juridice de ultimă oră

Ordinul 884/2016 privind înregistrarea furnizorilor și a soiurilor și lista comună a soiurilor care intră în domeniul de aplicare al Directivei 2008/90/CE – privind comercializarea materialului de înmulțire și plantare fructifer destinat producției de fructe a văzut lumina tiparului în „Monitorul Oficial” 639/2016.

Prin intermediul autorităților competente – Inspecția Națională pentru Calitatea Semințelor (INCS) și Institutul de Stat pentru Testarea și Înregistrarea Soiurilor (ISTIS), Ministerul Agriculturii va alcătui și va actualiza un registru al furnizorilor.

Din registrul furnizorilor nu trebuie să absenteze numele, adresa, datele de contact ale furnizorului, activitățile pe care le exercită în România, adresa locațiilor implicate și principalele genuri/specii vizate, numărul sau codul de înregistrare.

Dacă va constata că o persoană – fizică sau juridică, nu mai exercită vreo activitate ca furnizor, INCS sau ISTIS va înlătura-o din registrul furnizorilor. Furnizor poate fi orice persoană fizică sau juridică care desfăşoară la nivel profesional una dintre activităţile legate de materialul de înmulţire şi de plantare fructifer – reproducerea, producerea, păstrarea, tratarea, importul, comercializarea.

De întocmirea și actualizarea registrului soiurilor se va ocupa ISTIS. Tot institutul va avea și responsabilitatea publicării Catalogului oficial al soiurilor de plante de cultură din România.

În registrul soiurilor vor trebui să fie precizate: denumirea soiului, specia din care face parte, mențiunea „descriere oficială” sau, după caz, „descriere recunoscută oficial”, data înregistrării și perioada de valabilitate a înregistrării.

Va fi păstrat un dosar pentru fiecare soi înregistrat, la ISTIS. Dosarul cu pricina va conține o descriere a soiului, un rezumat al informațiilor ce prezintă relevanță pentru înregistrarea soiului.

 

Cerințe pentru înregistrare

Spre a fi înregistrat la ISTIS, ca „soi cu descriere oficială”, orice soi trebuie să fie „distinct, uniform, stabil”. Trebuie să fie disponibilă o probă din soiul cu pricina. Dacă este vorba despre un soi modificat genetic, acesta trebuie să fie autorizat pentru cultivare (în baza OUG 43/2007 privind introducerea în mediu a O.M.G.-urilor).

Este necesară depunerea unei cereri scrise către ISTIS, pentru înregistrarea ca „soi cu descriere oficială”. Potrivit unor recente știri juridice, cererea va trebui acompaniată de informațiile solicitate în chestionarele tehnice stabilite la momentul depunerii, de informațiile ce atestă că soiul e înregistrat oficial în alt stat UE (sau că face obiectul unei asemenea cereri), denumirea propusă și dovada că organismul modificat genetic e autorizat pentru cultivare (când e un soi de acest tip).

Atunci când, în urma examinării, ISTIS constată că soiul cu pricina îndeplinește toate condițiile, va stabili o descriere oficială. Soiul va fi inclus în registru. Perioada maximă de valabilitate a înregistrării unui soi e de trei decenii.

Atenție! Un soi poate fi radiat din registru dacă nu mai îndeplinește condițiile de înregistrare ori dacă se constată că au fost oferite informații false, neconforme cu realitatea, în temeiul cărora a fost efectuată înregistrarea.

Mai devreme, mai târziu, adevărul iese la iveală. Cineva zicea, în acest sens, că minciuna posedă rapiditate, dar că adevărul are anduranță. Minciuna are picioare scurte. Așadar, cine-și ia minciuna drept călăuză nu ajunge niciodată prea departe. Și niciodată unde trebuie!