Se spune că este dificil să faci performanţă în România deoarece statul acoperă foarte puţine cheltuieli iar recompensa nu este pe măsura muncii depuse. Dacă ne gândim la performanţa şcolară de câte resurse nu au nevoie elevii care au o sclipire la unele materii, de câte resurse nu au nevoie părinţii şi profesorii pentru a-i sprijini în realizarea acesteia? Timid, statul acoperă o parte din cheltuielile organizării concursurilor şi acordă stimulente financiare elevilor cu performanţe deosebite.
Ca o noutate legislativă, prin Hotărârea Guvernului nr. 536/2016, publicată în Monitorul Oficial nr. 610/2016 s-au adus unele modificări privind cheltuielile cu organizarea şi desfăşurarea competiţiilor şcolare, extraşcolare şi extracurriculare şi cuantumul stimulentelor financiare acordate elevilor premiaţi şi unităţilor şcolare de provenienţă a premianţilor.
Ce prevede hotărârea menţionată mai sus?
Elevii din învăţământul preuniversitar de stat, precum şi cei din învăţământul particular şi confesional acreditat, care participă la competiţii şcolare pe discipline, multidisciplinare, interdisciplinare, transdisciplinare şi la competiţii educative extraşcolare şi extracurriculare, organizate la nivel judeţean, interjudeţean, regional, naţional sau internaţional, şi la pregătirea centralizată a loturilor naţionale ale României pentru competiţiile internaţionale organizate şi finanţate de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, beneficiază, în regim de gratuitate, pe perioada desfăşurării respectivei activităţi de: cazare şi masă în internatele şi cantinele şcolare, în taberele şcolare, în cabane şi hoteluri de până la trei stele inclusiv, pentru elevii participanţi la competiţiile şcolare organizate în ţară; transport cu trenul, cu mijloace rutiere, maritime sau fluviale şi cu avionul; diurnă cuvenită, fonduri pentru obţinerea vizei, a asigurărilor medicale, pentru transport tur – retur de la locul de sosire în ţara organizatoare la locul de cazare şi pentru eventuale taxe locale pentru elevii care fac parte din loturile României participante la etapa internaţională a competiţiilor şcolare organizate în străinătate. Mai mult şi cadrele didactice care însoţesc elevii la activităţile prevăzute mai sus beneficiază de aceleaşi drepturi pe care le au elevii.
De asemenea ştirile juridice arată că se asigură de către stat şi cheltuieli privind desfăşurarea competiţiilor şcolare cum ar fi: chirii pentru sălile de spectacole, de conferinţe şi pentru bazele sportive, diplome, medalii, afişe, bannere, plachete, trofee, ştampile, suveniruri, materiale promoţionale, excursii, vizite, spectacole, publicitate, publicaţii, închirieri de mijloace de transport şi aparatură electronică, materiale de logistică şi de laborator, materiale consumabile, plata ghizilor şi a translatorilor participanţi la competiţiile şcolare internaţionale.
În ceea ce priveşte cuantumul stimulentelor financiare acordate individual la etapa naţională se acordă din fondurile alocate inspectoratului şcolar organizator al acestei etape a competiţiilor. Premiul I va primi 150 lei, premiul II 115 lei, premiul III 85 lei şi menţiunea 65 lei. La etapa internaţională a competiţiilor şcolare desfăşurate la nivel mondial se acordă premii în cuantum de 12.550 lei pentru premiul I/medalie de aur cu punctaj absolut, 9.720 lei pentru premiul I/medalie de aur, 8.330 lei pentru premiul II/medalie de argint, 5.950 lei pentru premiul III/medalie de bronz şi 4.065 lei pentru menţiune.
Pentru etapa internaţională a competiţiilor şcolare desfăşurate la nivel european sau regional se acordă stimulente în valoare de 4.440 lei pentru premiul I/medalie de aur, 3.785 lei pentru premiul II/medalie de argint, 2.945 lei pentru premiul III/medalie de bronz şi 2.550 lei pentru menţiune.
Ca o noutate faţă de vechile reglementări au fost majorate aceste stimulentele acordate pentru a se adapta la condiiţiile de trai actuale.
Cuantumurile stimulentelor financiare acordate elevilor care au obţinut distincţii la competiţiile şcolare reprezintă sumele nete. Iar cuantumurile stimulentelor financiare acordate elevilor care au obţinut distincţii la etapele judeţeană şi interjudeţeană/regională ale competiţiile şcolare sunt stabilite de către autorităţile administraţiei publice locale şi finanţate din bugetele acestora.
În concluzie este adevărat faptul că o activitate trebuie să fie făcută cu pasiune însă atunci când eşti recompensat pentru munca depusă ţi se recunosc meritele, iar orice pasiune trebuie întreţinută şi perfecţionată.