După cum ştim dintr-un articol publicat anterior, se consideră perioadă asimilată în sistemul de pensii perioada în care s-au urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar. Potrivit legislaţiei actualizate, art. 49 alin. 1 din Legea nr. 263/2010, publicată în Monitorul Oficial nr. 852/2010, în sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive în care asiguratul a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă.
Reamintim faptul că în cazul în care persoana interesată a urmat mai multe facultăţi se ia în considerare o singură perioadă la alegerea celui interesat.
Aceste dispoziţii au făcut obiectul unei excepţii de neconstituţionalitate, soluţionată prin Decizia nr. 352/2016, publicată în Monitorul Oficial nr. 604/2016.
Care au fost motivele invocate?
Autorul acesteia susţine că interpretarea dată de Casa judeţeană de Pensii, care consideră că legiuitorul a avut în vedere excluderea din durata normală a studiilor a perioadelor de specializare, contravine prevederilor constituţionale ale art. 16 alin. (1). Astfel, susţine că în certificatul de absolvire ce este depus la dosar se specifică în mod clar că repartizarea în câmpul muncii s-a făcut după absolvirea anului V de specializare şi, în consecinţă, atunci s-a încheiat durata normală a studiilor.
Cum a motivat Curtea?
Curtea reţine că dispoziţiile de lege criticate reglementează perioadele asimilate stagiului de cotizare în vederea stabilirii pensiei. Astfel, acestea prevăd că se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive (perioade asimilate) în care asiguratul a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă.
Aceasta a reţinut că, prin dispoziţiile art. 49 din Legea nr. 263/2010, legiuitorul a asimilat stagiului de cotizare perioade necontributive în care asiguraţii s-au aflat în situaţii obiective ce i-au împiedicat să desfăşoare o activitate producătoare de venit. Asimilarea nu a fost extinsă decât asupra perioadei studiilor universitare la cursurile de zi, luând în considerare faptul că cei care au absolvit alte forme ale învăţământului superior au avut posibilitatea să se încadreze în muncă şi să realizeze stagiu de cotizare şi în perioada studiilor. Astfel, este evident că cele două categorii de persoane se află în situaţii obiectiv diferite, faţă de care instituirea tratamentului juridic diferenţiat nu reprezintă nici privilegii şi nici discriminări. Din aceste considerente a respins, ca neîntemeiată, excepţia.
Concluzii
Potrivit ştirilor juridice, se beneficiază de asimilarea anilor de studii universitare numai dacă persoana nu realizează venituri pentru care este obligatorie plata contribuţiei de asigurări sociale. În plus perioada studiilor de masterat nu este valorificată la calcularea stagiului de cotizare pentru obţinerea vreunei pensii.