Sunt zone în România, în care, la actuala viteză a defrișărilor, pare să nu mai fie mult până ce pădurile vor deveni la fel de rare precum sunt oazele în pustia sahariană. Dintre județele țării, Timișul nu mai are decât 12,5% pădure, Tulcea are doar 12% suprafață împădurită, Botoșaniul numai 11,7% și… lunga listă a județelor despădurite poate continua. Situația cea mai nefericită se află în Teleorman, cu 5,1% păduri și în Călărași, cu doar 4,4% suprafață împădurită.
Datele de mai sus au fost culese în anul 2011. De-atunci și până acum drujbarii legali, semilegali și mai ales cei ilegali au mai realizat cu brio încă un „plan cincinal”, așa că-i posibil ca actualmente situația fondului forestier să fie și mai „albastră”. Că de împădurit nu s-a împădurit cine știe ce iar acțiunile de plantare nu pot ține pasul cu tăierile. Totuși, mai apar și vești bune!
În „Monitorul Oficial” 568/2016 a văzut lumina tiparului Ordinul 857/2016 privind aprobarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite”. Schema are să fie pusă în practică pe întreg cuprinsul țării.
Ajutoarele pentru împădurire și crearea de suprafețe împădurite vor fi acordate în cadrul PNDR 2014-2020. Valoarea totală a ajutorului de stat, ce se va acorda în cadrul schemei, e de peste 124 de milioane de euro, sumă echivalată în moneda națională.
Scopul urmărit
Se dorește acordarea unei susțineri financiare celor ce dețin, în calitate de entități publice sau private, terenuri agricole/neagricole, precum și formelor asociative ale acestora, în sensul împăduririi terenurilor. Spre atingerea acestui scop, schema vizează plantațiile forestiere realizate fie prin perdele forestiere de protecție, fie prin „trupuri de pădure”, pe terenurile agricole ori neagricole.
Prin definiție, „trupul de pădure” constituie o suprafață de teren care are o întindere de minimum o jumătate de hectar, cu arbori a căror înălțime depășește cinci metri la maturitate în condiții normale și consistența de peste 10%.
La rândul lor, perdelele forestiere de protecție constituie formațiuni de vegetație forestieră ce acoperă cel puțin 1000 m.p., situate fiind la o anume depărtare unele față de celelalte ori față de un obiectiv, cu scopul de a-l ocroti contra efectelor unor factori dăunători sau pentru ameliorarea climatică, economică, estetico-sanitară a terenurilor. Cordoanele forestiere pot intra, și ele, în categoria perdelelor de protecție.
Beneficiarii schemei
Pot avea calitatea de beneficiari deținătorii publici și privați de terenuri agricole și neagricole, precum și formele lor asociative. Deținători publici de terenuri pot fi unitățile administrativ-teritoriale (municipii, orașe, comune) și alte persoane juridice de drept public, plus formele lor asociative. Deținători privați de terenuri pot fi persoane fizice, PFA-uri, întreprinderi individuale/familiale, societăți (comerciale), asociații, fundații, alte persoane juridice de drept privat, plus formele lor asociative.
Schema nu poate fi aplicată pentru deținătorii de teren contra cărora a fost emisă o dispoziție de recuperare a unui ajutor de stat (dacă respectiva decizie n-a fost executată) și nici întreprinderilor în dificultate.
Spre a fi eligibili, beneficiarii trebuie să realizeze trupuri de pădure de minimum un hectar, în vreme ce suprafața compactă minimă împădurită trebuie să fie de minimum o jumătate de hectar. La rândul lor, perdelele forestiere vor trebui să aibă o suprafață de minimum o jumătate de hectar iar suprafața compactă ce trebuie împădurită trebuie să fie de cel puțin 1000 m.p.
Din categoria terenurilor eligibile sunt excluse terenurile care constituie obiectul unor litigii, cele grevate de sarcini și gajuri cu deposedare în favoarea unor terți (potrivit evidențelor cadastrale), terenurile care la data depunerii cererii de sprijin sunt menționate în programe de amenajare a teritoriului (de interes public major) și terenurile agricole pentru care există angajamente în derulare pentru climă și agromediu.
Potrivit unor știri juridice, nu sunt eligibile nici pajiștile naturale permanente, cu excepția celor afectate de către degradare, eroziune, alunecări, prăbușiri, scurgeri de noroaie, aglomerări de pietriș, aciditate, nisipuri mișcătoare etc.
Atenție! Înființarea de plantații de arbori aparținând unor specii forestiere cu ciclu scurt de producție, plantații de arbori cu creștere rapidă folosiți pentru producerea de energie sau plantații de brazi pentru Crăciun nu este eligibilă în cadrul schemei.
Ce costuri pot fi acoperite?
Din ultimele noutăți legislative rezultă că sprijinul financiar va fi acordat ca valoare fixă, aceasta fiind reprezentată de către costurile standard pentru împădurirea de terenuri agricole și neagricole stabilite de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură și de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului.
Sunt incluse costurile pentru înființarea plantațiilor forestiere și costurile cu elaborarea proiectului tehnic de împădurire, acordate sub forma unei prime – numită Prima 1, precum și costurile de întreținere/îngrijire a plantației forestiere ori costurile necesare compensării pierderilor de venit agricol în urma împăduririi, acordate sub formă de primă anuală, pentru 12 ani, denumită Prima 2.
Printre costurile eligibile care pot fi acoperite prin sprijinul financiar se numără costurile standard corespunzătoare elaborării proiectului tehnic de împăduriri, costurile standard aferente înființării plantației pentru cele 3 tipuri de forme de relief și cele două categorii de teren, costurile standard corespunzătoare compensațiilor pentru acoperirea pierderilor de venit agricol, drept consecință a împăduririi.
Cum se acordă sprijinul de stat?
Pentru a obține sprijin pentru împădurire, beneficiarii trebuie să depună la APIA o cerere de sprijin în cadrul unei sesiuni de depunere. Întocmirea cererii va trebui să se facă în conformitate cu modelul existent în anexa la Ghidul solicitantului.
Criteriile de selecție vor fi stabilite ținându-se seama de principii precum amplasarea terenurilor (preferate fiind zonele sărace în păduri), mărimea plantației (prioritare sunt plantațiile mari), principiul funcției de protecție, principiul diversității speciilor.
Acordarea sprijinului financiar se va face după ce va fi aplicat procesul de selecție și va fi notificat beneficiarul referitor la finanțarea cererii de sprijin, urmând încheierea contractului de finanțare. Lucrările de înființare a plantaților nu pot începe decât după ce au fost încheiate contractele de finanțare. Înființarea plantațiilor forestiere va trebui efectuată nu mai târziu de doi ani de la momentul semnării contractului.
În vreme ce alte state nu mai știu ce să facă pentru a-și păstra neatins fondul forestier sau pentru a-l extinde, codrii românești își reduc suprafețele văzând cu ochii. Când intri în pădure nu mai auzi ciripit de păsărele, fiindcă te asurzește simfonia infernală a drujbelor.
Prin unele locuri, unde n-a mai rămas nici măcar un biet lăstar în picioare, constați că pădurii i-a fost declarat un război total. La cât s-a defrișat, mult ar mai fi de plantat! Să susținem împăduririle și să reclamăm întotdeauna ilegalitățile observate.
Pentru un arbore tânăr, cel mai trist destin cu putință nu înseamnă să fie tăiat, ci să devină… coadă de topor. Coada securii e spaima pădurii!