Conform legislaţiei, art. 278 C. penal, infracţiunea de încâlcare a solemnităţii şedinţei constă în întrebuinţarea de cuvinte ori gesturi jignitoare sau obscene, de natură să perturbe activitatea instanţei, de către o persoană care participă sau asistă la o procedură care se desfăşoară în faţa instanţei, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
Ne propunem să prezentăm într-un caz practic care este elementul material ale acestei infracţiuni.
Faptele inculpatului prin care a depus în data de 25.01.2013 la dosarele nr. X și X ale Tribunalului Galați, două cereri în cuprinsul cărora a folosit expresii jignitoare la adresa președintelui completului ce soluționa cele două dosare (persoana vătămată AM), precum și de a depune concluzii scrise în care a folosit expresii vulgare, în data de 06.09.2013 în dosarul X al Curții de Apel Galați (persoana vătămată P V), nu întrunesc elementele constitutive a două infracțiuni de „încălcarea solemnității ședinței”, fapte prev. de art. 278 C.pen.(faptele din 25.01.2013 și 06.09.2013).
Atingerea onoarei constă în comiterea de acte prin care se lezează, se lovește în sentimentul de respect față de sine al persoanei. Atingerea onoarei constă deci într-o acțiune sau într-o inacțiune. Atingerea reputației constă în comiterea unui act prin care se lovește în bunul renume câștigat de persoane în societate.
Prin întrebuințarea de cuvinte sau gesturi jignitoare se întelege insultarea unei persoane, folosirea de cuvinte sau gesturi care exprimă o desconsiderare și sunt de natură să atingă demnitatea unei persoane. Cuvintele sau gesturile obscene sunt acele acțiuni care cuprind reprezentări sau exprimări cu caracter trivial sau indecent ale unor organe, acte sau scene de viață sexuală, ale unor atitudini, practici sau manifestări ale imoralității sexuale, forme de exprimare care prezintă explicit sau sugerează o activitate sexuală.
Practica şi ştirile juridice arată că pentru întregirea elementului material se cere ca întrebuințarea de cuvinte sau gesturi jignitoare să fie de natură să perturbe activitatea instanței. Acest lucru se va întâmpla dacă acestea sunt auzite de către completul care compune instanța în sala de judecată sau, fără a fi văzute sau auzite de către membrii completului, sunt de natură să creeze rumoare ori scandal în sala de judecată între participanți, care determină o trecere în derizoriu a ședinței de judecată, contribuind astfel la încălcarea solemnității ședinței.
De asemenea, pentru existența infracțiunii se impune o condiție de loc, și anume ca fapta să se săvârșească într-o procedură în fața instanței. În consecință, fapta va constitui infracțiune numai dacă se săvârșește la locul unde se desfășoară ședința de judecată.
Concluzii
Nu orice împrejurare în care se întrebuinţează cuvinte ori gesturi jignitoare sau obscene constituie infracţiunea de încălcare a solemnităţii şedinţei de judecată. Aşa cum am văzut mai sus pentru întregirea elementului material se cere ca întrebuințarea de cuvinte sau gesturi jignitoare să fie de natură să perturbe activitatea instanței.