Funcționarea structurilor turistice cu funcțiuni de agrement necesită un aviz prealabil. Care e procedura?


agrmntVrednic e tot lucrătorul de plata sa! Iar dacă-i vrednic de plată, în aceeași măsură este vrednic, tot omul care muncește, și de un concediu odihnitor. De ceva relaxare în sezonul estival. Un sezon estival care, oricum, trece prea iute.

Ca să te poți relaxa în concediu sau în vacanță, întâia condiție este să găsești condiții decente la destinația turistică pe care ți-ai ales-o. Legiuitorul a stabilit că este necesar ca activitățile de agrement să se realizeze în locuri special amenajate, care deţin autorizaţii de funcţionare eliberate de primari, cu avizul prealabil al Ministerului Turismului, în scopul asigurării protecţiei turiștilor şi dezvoltării unui turism de calitate în staţiuni.

Ordinul 199/2016 (al Autorității Naționale pentru Turism) privind procedura emiterii avizului prealabil de funcționare pentru structurile de primire turistice cu funcțiuni de agrement din stațiunile turistice a văzut lumina tiparului în ”Monitorul Oficial” 467/2016.

Potrivit ultimelor știri juridice, mai înainte de a dobândi autorizația de funcționare emisă de către primarul localității, operatorii economici care prestează activități de agrement în stațiunile turistice au îndatorirea de a cere un aviz prealabil de la Autoritatea Națională pentru Turism.

 

Ce documente trebuie depuse?

În anexa actului normativ este prezentat modelul cererii-tip pentru emiterea avizului prealabil de funcționare pentru structurile de primire turistice care dețin funcțiuni de agrement din stațiunile turistice. Alături de această cerere vor fi prezentate o serie de documente.

În primul rând trebuie să fie prezentate documentele administrative pe care le-a eliberat primăria localității care are statut de stațiune turistică. Din aceste documente trebuie să reiasă care este perimetrul rezervat în vederea realizării activităților de agrement, potrivit planurilor urbanistice supuse aprobării.

Nu va absenta nici copia acordului, avizului ori autorizației de mediu (certificată pentru conformitate cu originalul), eliberată de autoritatea de stat care are competențe în ocrotirea mediului, pentru desfășurarea activităților de agrement supuse avizării, în perimetrul aferent.

De asemenea, trebuie depusă o copie după autorizația tehnică de funcționare emisă de către autoritatea competentă, pentru totalitatea instalațiilor și echipamentelor destinate activităților turistice. Copia va fi certificată de solicitant pentru conformitate cu originalul.

Trebuie ca solicitarea să fie acompaniată și de către certificatul constatator de la registrul comerțului, din care să rezulte activitățile autorizate să se desfășoare la punctul de lucru și codurile CAEN aferente, pentru structura de primire turistică cu pricina.

Dacă este vorba despre o asociație, fundație, despre un cult religios ori despre o instituție publică, va fi depusă o copie a actului de înregistrare fiscală, a statutului sau a actului de înființare ori documentul ce atestă posibilitatea desfășurării activității de agrement însoțit de documentele din care reiese dreptul de administrare și adresa structurii de primire turistice respective.

„Comisia de tăiat hârtii” mai are, se pare, destule de făcut, în eterna și fascinanta Românie!

 

Soluționarea cererii

Dacă toate documentele au fost în regulă și dosarul este complet, într-un interval de 30 de zile de la data înregistrării ar urma să fie eliberat mult-doritul aviz prealabil. Nu același lucru se va întâmpla atunci când funcționarii vor constata că documentația nu este completă sau dacă din documentația depusă reiese că cerințele legale de avizare nu sunt pe deplin satisfăcute.

Din ultimele noutăți legislative rezultă că, în primul caz (documentație incompletă), Autoritatea Națională pentru Turism îl va înștiința pe operatorul economic într-un termen de 30 de zile că trebuie să mai furnizeze anumite documente. Ori va emite un aviz negativ, în cea de-a doua situație.

Decizia luată va fi, desigur, motivată în scris! Dacă va aprecia că se impune pentru îndeplinirea procedurii de avizare prealabilă, Autoritatea Națională pentru Turism îi poate cere operatorului economic și alte acte cu caracter justificativ.

Desfăşurarea de activităţi de agrement în staţiunile turistice fără autorizaţie de funcţionare și nerespectarea condiţiilor în baza cărora s-au eliberat avizul Ministerului Turismului şi autorizaţia de funcţionare reprezintă contravenţii, dacă nu sunt săvârşite în așa fel încât să constituie infracţiuni.

Dincolo de complicațiile birocratice și de disconfortul pe care-l pot implica ele, operatorul din domeniul turistic are numai de câștigat dacă oferă tuturor celor care îi calcă pragul condiții optime și toată atenția sa. Pentru că bunul renume este cea mai bună reclamă!