Salariatele însărcinate beneficiază de dreptul la reducerea duratei normale a timpului de muncă.
Astfel, art. 13 din OUG 96/2003 privind protecţia maternităţii la locul de muncă prevede faptul că, pe baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă a cărei stare de sănătate nu îi permite îndeplinirea duratei normale de muncă, poate beneficia de reducerea cu o pătrime a timpului de lucru.
Tot în ordonanţă se stabileţte faptul că reducerea duratei normale de muncă sa va face cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
În acest caz salariata gravidă care trece la un program de 6 ore nu va avea cuantumul salariului redus.
De asemenea, aceasta beneficiază şi de dreptul la învoiri pentru consultaţii prenatale, în limita a maximum 16 ore pe lună
Menţionăm că, în condiţiile în care modificarea duratei normale a muncii rezultă din lege, nu este necesară încheierea unui act adiţional de modificare a duratei muncii.
Astfel, întrucât schimbarea în cazul salariatei însărcinate survine în baza legii şi nu a unui act adiţional, aceasta nu va fi înregistrata în Revisal.
Reducerea timpului de lucru nu afectează nici unul dintre drepturile care se acordă salariatului în funcţie de timpul de lucru. Prin urmare, programul redus de 6 ore nu va fi înregistrat în Revisal .
De asemenea, salariata gravidă va fi pontată 8 ore pe zi şi în cazurile în care este învoită pentru consultaţia prenatală.
Angajatorii au obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru protejarea salariatelor gravide, a celor care alăptează şi a celor care au născut recent.