Legea de punere în aplicare a noului Cod de procedură civilă a fost definitivată anul trecut şi va intra în vigoare la 15 februarie anul curent.
Legea va aduce o noutate în judecarea clauzelor abuzive din contractele de adeziune.
Ce reprezintă un contract de adeziune?
Legea în cauză a împrumutat câteva inovaţii din ultima variantă a unei alte legi din 2000, modificată în 2008 şi din nou modificată în 2012: Legea clauzelor abuzive din contracte.
Astfel, potrivit modificărilor din 2012, contractul comercial a devenit un ”contract de adeziune”, comerciantul a căpătat denumirea de ”profesionist”, iar legăturile contractuale între comerciant şi consumatori sunt redenumite acum ”relaţii între profesionişti şi consumatori”.
Dacă o asociaţie de consumatori ar demonstra într-o instanţă de judecată că o anumită clauză dintr-un contract e abuzivă, legea prevede că toate contractele ce deţin respectiva clauză pot fi denunţate.
Băncile şi-au exprimat îngrijorarea în acest sens. Dacă, de exemplu, o asociaţie de clienţi bancari ar convinge o instanţă să declare abuzivă o anumită clauză dintr-un contract de creditare, profesionistul va fi obligat să scoată clauza din contract şi din toate contractele de adeziune în execuţie. Băncile consideră că le este ştirbit dreptul de apărare. Asociaţia Română a Băncilor a solicitat amendarea reglementării.
Astfel, în urma discuţiilor între ARB, BNR, Guvern, CE ş FMI a fost găsită o soluţie rezonabilă.
Deşi Codul de procedură civilă va intra în vigoare la 15 februarie, Guvernul, prin Ordonanţă de Urgenţă, a dispus amânarea intrării în vigoare a normelor privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori până la 1 iulie 2013.