Ce lege se aplică la săvârșirea în termenul de încerc. a unei noi infracț. de condamnatul cu suspend. sub supraveg.?


justitie4
Apariția noului Cod penal a creat discuții cu privire la modul de aplicare a legii penale mai favorabile în cazul în care există o pluralitate de infracțiuni constând dintr-o infracțiune pentru care conform Codului penal anterior a fost aplicată o pedeapsă cu suspendarea sub supraveghere și o infracțiune săvârșită în termenul de încercare pentru care legea penală mai favorabilă este legea nouă.

Astfel, a fost sesizată ÎCCJ pentru a preciza dacă stabilirea, executarea pedepsei rezultante în urma revocării pedepsei sub supraveghere are loc conform legii vechi sau a celei noi.

Caz practic

În 2011 N.V. a fost condamnat la pedeapsa de 10 luni închisoare  pentru săvârșirea infracțiunii de ultraj contra bunelor moravuri care se va executa cu suspendarea sub supraveghere și o amendă de 1.500 lei.

În ianuarie 2014 V.N. a condus autoturismul și a refuzat să se supună prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei. Inculpatul V.N. a recunoscut faptele și a fost de acord că, dacă va fi găsit vinovat, să presteze muncă neremunerată în folosul comunității. Noua faptă a fost săvârșită în termenul de încercare, instanța a constatat că până la soluționarea actualei cauze a intervenit noua lege penală care este mai favorabilă decât cea veche.

În baza noii legi penale, instanța a revocat suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei și a aplicat o pedeapsă de 1 an și 5 luni închisoare care va fi executată în regim de detenție.

Împotriva acestei hotărâri a declarat apel Parchetul și inculpatul V.N. motivat de faptul că erau aplicabile dispozițiile legii penale vechi.

Care au fost opiniile instanțelor de judecată?

Practica instanțelor nu este unitară, conturându-se două opinii. Într-o primă opinie s-a susținut că în cazul pluralității de infracțiuni constând într-o infracțiune pentru care conform Codului penal anterior s-a aplicat pedeapsa cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei și o infracțiune nouă, stabilirea și executarea pedepsei rezultante în urma revocării suspendării sub supraveghere are loc sub imperiul vechii legi.

Conform celei de a doua opinii, în astfel de cazuri sunt incidente prevederile noului Cod penal, pentru că în cazul suspendării sub supraveghere a executării pedepsei, noua lege nu prevede dispoziții tranzitorii, astfel încât în astfel de situații se aplică prevederile noului Cod penal.

Ce a decis ÎCCJ?

ÎCCJ a pronunțat Decizia 11/2016 care a fost publicată în Monitorul Oficial 468 din 23 iunie 2016. Noul Cod penal prevede că măsura suspendării sub supraveghere a executării pedepsei aplicată în baza Codului penal din 1969 se menține și după intrarea în vigoare a noului Cod penal, până la împlinirea termenului de încercare stabilit prin hotărârea de condamnare. În plus, pentru determinarea legii penale mai favorabile cu privire la suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, instanța va avea în vedere sfera obligațiilor impuse condamnatului și efectele suspendării conform legilor succesive, cu prioritate față de durata termenului de încercare sau supraveghere.

Actuala lege penală prevede că, dacă pe parcursului termenului de supraveghere cel condamnat a săvârșit o nouă infracțiune descoperită până la împlinirea termenului și pentru care s-a pronunțat o condamnare la pedeapsa închisorii, chiar după expirarea acestui termen, instanța revocă suspendarea și dispune executarea pedepsei. Regula este că pedeapsa principală pentru noua infracțiune se stabilește și se execută conform prevederilor referitoare la recidivă sau la pluralitatea intermediară.

Știrile juridice arată că în actuala lege penală s-a prevăzut că măsura suspendării condiționate a executării pedepsei aplicate în baza vechiului Cod penal se menține și după intrarea în vigoare a noii legi, iar regimul suspendării condiționate a executării pedepsei aplicate în baza legii vechi (inclusiv anularea sau revocarea), este cel din Codul penal anterior.

Această precizare nu apare și cu privire la măsura sub supraveghere a executării pedepsei, astfel încât s-ar impune la revocarea acestei măsuri, să se aplice legea nouă, dacă este mai favorabilă. Instanța va trebui să procedeze în acest fel, pentru că altfel s-ar ajunge să se combine prevederi din vechea lege cu actuala reglementare, fapt interzis de legiuitor.

Practic, s-ar ajunge la situația în care condamnarea anterioară sub supraveghere să fie supusă concomitent, în privința conținutului și efectelor, dispozițiilor a două legi. Astfel, vechea lege ar fi baza legală a măsurilor de supraveghere, a duratei termenului de încercare și a efectelor la împlinirea termenului de încercare, iar actuala lege ar fi baza legală a condițiilor revocării suspendării sub supraveghere. Concret, aceeași măsură de individualizare a executării pedepsei ar fi guvernată simultan de două legi penale diferite.

Dacă legea nouă penală este mai favorabilă se vor aplica în mod global prevederile acesteia inclusiv cu privire la revocarea suspendării sub supraveghere a executării pedepsei.

În concluzie, ÎCCJ admite sesizarea și stabilește că în cazul pluralității de infracțiuni constând într-o infracțiune pentru care conform Codului penal anterior a fost aplicată printr-o hotărâre definitivă o pedeapsă cu suspendarea sub supraveghere a executorii pedepsei și o infracțiune săvârșită în termenul de încercare pentru care legea penală mai favorabilă este considerată legea nouă, stabilirea și executarea pedepsei rezultante în urma revocării suspendării sub supraveghere are loc conform Codului penal actual.

Care a fost soluția dată în apelul promovat de V.N.?

În urma deciziei ÎCCJ, instanța de judecată a respins ca nefondat apelul inculpatului și al Parchetului. La baza acest hotărâri stă prezenta decizie a ÎCCJ coroborată cu punctul de vedere al CCR care s-a pronunțat încă din 2014 în sensul că în aplicarea legii penale mai favorabile nu se pot combina prevederile din legi succesive.

Practic, inculpații au comis fapte sub imperiul vechiului cod, dar vor fi judecați sub imperiul actualei legi, în funcție de legea mai favorabilă, pentru că trebuie să aibă o situație juridică identică cu cei condamnați anterior în baza vechii legi sau cu cei care vor săvârși infracțiuni în baza noii legi.