Începând cu 1 ianuarie 2014 firmele care au înregistrat în anul anterior o cifră de afaceri mai mică de 2.250.000 lei pot aplica sistemul de TVA la încasare. Potrivit acestui sistem firmele trebuie să colecteze TVA atunci când se achită factura și deduc TVA când sunt primite facturile, dacă furnizorul nu aplică TVA la încasare sau îl deduc când achită furnizorul, dacă acesta aplică TVA la încasare. Practic, când ai încasat factura, înseamnă că ai colectat TVA-ul și dacă ai plătit o factură, poți deduce TVA-ul.
Legiuitorul a stabilit noi reguli privind înregistrarea firmelor care decid să aplice sistemul de TVA la încasare, respectiv să se radieze de la fisc atunci când decid să nu mai aplice acest sistem. Astfel, în Monitorul Oficial 403 din 27 mai 2016 a fost publicat Ordinul ANAF 1503/2016 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare, la cerere, în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare și a Procedurii de radiere, la cerere sau din oficiu, din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, precum și a modelului și conținutului unor formulare. Prevederile sale intră în vigoare chiar de la publicare.
Cine intră sub incidența procedurii de înregistrare în Registrul persoanelor impozabile care aplică TVA la încasare?
Înregistrarea în acest registru are loc la cerere și se efectuează de către organele fiscale competente unde persoana impozabilă este înregistrată ca plătitor de taxe și impozite. Știrile juridice arată că se pot înscrie în acest registru, persoanele impozabile care au avut în anul precedent o cifră de afaceri care nu a depășit plafonul de 2.250.000 lei și care sunt înregistrate în scopuri de TVA.
Rețineți că această procedură se aplică și pentru înregistrarea, la cerere, a persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA în cursul anului calendaristic curent.
Ce trebuie să facă persoana impozabilă pentru a fi înscrisă în registru?
Firmele care decid să aplice sistemul TVA la încasare depun la organul fiscal o notificare în care arată că cifra de afaceri din anul calendaristic precedent nu a depășit plafonul de 2.250.000 lei. Notificarea se depune la organul fiscal până la data de 25 ianuarie inclusiv și cei care au depus-o sunt înscriși în Registrul persoanelor impozabile care aplică TVA la încasare până la data de 1 a perioadei fiscale următoare celei în care a fost depusă notificarea.
Noutățile legislative prevăd că persoanele impozabile aplică sistemul TVA la încasare începând cu prima zi a celei de-a doua perioade fiscale din anul următor celui în care nu a depășit plafonul de 2.250.000 lei, cu condiția ca la data la care și-au manifestat opțiunea să nu fi depășit plafonul pentru anul în curs.
Rețineți că persoanele impozabile care se înregistrează în scopuri de TVA în cursul anului calendaristic pot opta pentru sistemul TVA la încasare începând cu data înregistrării în scopuri de TVA. Cei interesați vor depune la organul fiscal o dată cu declarația de înregistrare prin care solicită înregistrarea în scopuri de TVA și notificarea prin care arată că solicită aplicarea sistemului de la data înregistrării în scopuri de TVA.
Cui i se aplică radierea din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare?
Știrile juridică arată că procedura se va aplica pentru radierea, la cerere, a persoanelor impozabile care au aplicat sistemul TVA la încasare, au avut o cifră care nu a depășit plafonul de 2.250.000 lei, dar renunță la aplicarea sistemului prin depunerea notificării privind încetarea aplicării sistemului TVA la încasare.
La fel, radierea poate avea loc, la cerere sau din oficiu, pentru persoanele impozabile care au aplicat sistemul TVA la încasare și au realizat o cifră de afaceri peste plafonul de 2.250.000 lei. Radierea va avea loc, din oficiu, pentru persoanele impozabile cărora le-a fost anulată, la cerere sau din oficiu de organul fiscal, înregistrarea în scopuri de TVA.
Cum are loc radierea pentru cei care renunță să aplice TVA la încasare?
Cei care în cursul unui an nu depășesc plafonul de 2.250.000 lei și care renunță la sistemul TVA la încasare depun o notificare la organul fiscal. Aceasta se poate depune oricând în cursul anului, între 1 și 25 ale lunii. Rețineți că notificarea de radiere în cazul renunțării la aplicarea sistemului TVA la încasare nu se poate depune în primul an în care aceasta a optat pentru aplicarea sistemului TVA la încasare. Cei în cauză vor fi radiați începând cu 1 a perioadei fiscale următoare celei în care a fost depusă notificarea.
Cum are loc radierea pentru cei care depășesc plafonul de 2.250.000 lei?
Cei care depășesc plafonul de 2.250.000 lei în anul calendaristic în care au optat pentru aplicarea sistemului TVA la încasare depun o notificare la organul fiscal până la 25 inclusiv a lunii următoare perioadei fiscale în care au depășit plafonul. În maximum 1 zi lucrătoare de la depunere se decide radierea acestora din registru începând cu data de 1 a celei de-a doua perioade fiscale următoare celei în care plafonul a fost depășit. Astfel, persoanele impozabile aplică TVA la încasare până la sfârșitul perioadei fiscale următoare celei în care plafonul a fost depășit.
Alte cazuri de radiere
Cei care depășesc plafonul de 2.250.000 lei și nu depun notificarea în vederea schimbării sistemului aplicat, sunt radiate, din oficiu, de organele fiscale. Identificarea celor care intră în această categorie are loc trimestrial, începând cu data de 26 a lunii următoare fiecărui trimestru calendaristic (după prelucrarea notificărilor primite, a deconturilor de TVA).
Împotriva deciziei de radiere se poate formula contestație la organul fiscal emitent în 45 de zile de la data comunicării. Cei în cauză vor fi radiați din registru cu data înscrisă în decizia de radiere sau cu prima zi a perioadei fiscale următoare comunicării deciziei privind radierea, din oficiu, de registru.
Cei cărora organele fiscale le anulează, la cerere sau din oficiu, înregistrarea în scopuri de TVA sunt radiate, din oficiu, de organele fiscale, din registru. Ele sunt scoase din registrul celor care aplică TVA la încasare cu data anulării înregistrării în scopuri de TVA. Pentru cei care sunt scoși, la cerere, din evidența persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA se comunică de organul fiscal înștiințarea privind radierea, din oficiu, din registru. Această înștiințare se comunică și persoanei impozabile care devine membru al unui grup fiscal unic și care este radiată, din oficiu, de organul fiscal.
Cunoscând modul în care funcționează înregistrarea și radierea din acest registru, firmele vor ști ce au de făcut atunci când decid să aplice sistemul TVA-ului la încasare, respectiv să renunțe la el.